САЩ в Топ 3 по финансова непрозрачност

САЩ са на трета позиция заради нежеланието си обменят информация с останалите страни

Данъчни декларации. снимка: Daniel Acker/Bloomberg Данъчни декларации. снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Нежеланието на правителството на САЩ да участва в световната система за обмяна на банкова информация го постави преди  Каймановите осрови в черния списък за финансова непрозрачност, съставен от  Tax Justice Network (TJN).
САЩ са на трета позиция, изпреварени само от Швейцария и Хонконг, в списъка на офшорните центрове, които отказват да се съобразяват със стандартите за споделяне на информация, създадени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, посочва Bloomberg.  
Това се случва, въпреки че САЩ създадоха своя система за събиране на данни, известна като FATCA, която задължава банките по света да предоставят информация за притежателите на сметки в САЩ, които се опитват да измамят приходната администрация.
"Макар че САЩ внедриха мощни средства, за да се защитат срещу данъчните убежища, те не се отнасят сериозно към собствената си роля с привличане на нелегални финансови потози и подкрепа на избягването на данъчно облагане", заявява TJN в доклад от понеделник, 2 ноември. "Независимият подход на Вашингтон рискува да отвори гигантска дупка в международните усилия срещу избягването на данъци, прането на пари и финансовите престъпления." TJN e организация, която се бори за по-голяма финансова прозрачност. 
Сингапур и Каймановите острови са на четвърто и пето място в черния списък, който е съставен на базата на фактори, като правила за банковата тайна, регистрите на собствениците на компании и сътрудничеството с други правителства. Методологията третира по-благосклонно повечето то 90 юрисдикции, които са заявили, че ще приложат стандартите на ОИСР до 2017-2018.
Списъкът се актуализира на всеки две години като през 2013, САЩ бяха на шесто място.

Последни новини
Още от Новини