Изненада в проекта за бюджет предизвика протести на полицаи

Текст, ограничаващ социални придобивки на служителите в МВР, доведе до остро недоволство и рапорти за напускане на системата.

Протест на полицаи, пред Софийския университет, 2/11/2015, снимка: Ирина Георгиева/Bloomberg TV Bulgaria Протест на полицаи, пред Софийския университет, 2/11/2015, снимка: Ирина Георгиева/Bloomberg TV Bulgaria

Полицаи протестираха пред сградата на българското Министерство на финансите и призоваха правителството да прегласува текстове от проектозакона за държавния бюджет за 2016, с които се отменят привилегиите им при пенсиониране и доста от добавките, които получават. Според тях поправката е приета на тъмно.

Синдикалният алианс "Сигурност" в МВР обяви в понеделник, че ще организира пътни блокади през седмицата и предупреди финансовия министър Владислав Горанов, че не може да си позволява да нарушава законите на България "безнаказано". Във вторник, 3 ноември, след като срещата на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и финансовия министър не донесе обещания за отстъпки, спонтанно събралите се служители на МВР блокираха улица "Раковска" в София.

Поводът са текстове, добавени в закона, приет от Министерския съвет в петък и внесен в парламента същия ден. Сайтът на Народното събрание обаче бе свален след DDoS атака и едва днес можеха да се видят точните текстове, добавени в последния момент.
Отменя се една от най-големите привилегии на работещите в МВР - правото да получат толкова заплати (но не повече от 20) колкото прослужени години имат. Новият текст гласи : "При прекратяване на служебното правоотношение държавните служители имат право на еднократно парично обезщетение в размер 50 на сто от брутното месечно възнаграждение за всяка прослужена година, но не повече от 10 брутни месечни възнаграждения".

Новият параграф 10 от проектозакона отменя добавките за стаж за работещите по трудово правоотношение. Редовният платен годишен отпуск се намалява от 30 на 20 дни.
Предлага се Министърът на финансите да определя добавките за храна със закона за държавния бюджет. Само държавните служители в системата на МВР да имат право да пътуват безплатно с обществения транспорт.
Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова призна, че текстовете са били съгласувани с нея преди гласуването в петък. При намаляване на обезщетенията за служителите на МВР можем да говорим за около 25 млн. лева на година в полза на бюджета, каза тя.

Допълнителните възнаграждения за прослужено време в МВР, предлагани досега, стават част от заплатите на служителите, обясни от своя страна финансовият министър. По думите на Горанов, ако средствата за обезщетения останат на разположение на МВР, те действително ще бъдат похарчени за укрепване на капацитета на министерството, защото при сега действащата практика те са един изходящ ресурс, т.е. „с тях ние не финансираме силовия сектор, а права на хора, които го напускат".

Това не е първият случай на открит конфликт между МФ и работещите в отделен бюджетен сектор по повод на заплати и социални придобивки.
През септември ВСС гласува 12-процентно увеличение на максималните заплати в системата от 1 ноември и близо 70 млн. лв. повече за съдебната система през 2016 г. 
Финансовият министър не прие това. Той дори заложи текст в първия вариант на проектобюджета, публикуван на 26 октомври, според който  "основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България." Сега това е определено на двойния размер на средното възнаграждение в бюджетната сфера.
Но в петък министърът на финансите даде да се разбере, че е склонен да се съобрази с ВСС за този текст.

Чуйте изявлението на финансовия министър Владислав Горанов от петък, 30 октомври.

 

Последни новини
Още от Новини