Лихвите в Австралия остават непроменени

RBA се въздържа от намаляване на лихвите

Глен Стивънс, гуверньор на Австралийската централна банка. Снимка: Патрик Хамилтън/Bloomberg Глен Стивънс, гуверньор на Австралийската централна банка. Снимка: Патрик Хамилтън/Bloomberg

Австралийската централна банка (RBA) остави основния лихвен процент на рекордно ниско ниво от 2% на срещата си на 3 ноември 2015 г., съобщава Bloomberg. 17 от 29 икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха именно такова решение.

В изявлението на централната банка се казва, че австралийският долар се нагажда към значителния натиск върху цените на суровините, а „перспективата за инфлацията може да позволи по-нататъшно разхлабване на паричната политика, ако има необходимост от подкрепа на търсенето”.

Инфлацията в Австралия остава ниска, което ще даде възможност на RBA да намали лихвите на следващата си среща, която ще се състои на 1 декември 2015 г. Някои анализатори обаче казват, че австралийският долар е достатъчно евтин, което ще ограничи нуждата от намеса на централната банка.

Ако Австралийската централна банка не предприеме действия и на 1 декември 2015 г., следващата ѝ възможност да го направи ще е през февруари 2016 г.

 

Последни новини
Още от Новини