Индия започна строежа на своя Сингапур

Амаравати трябва да се превърне в град от ранга на Сингапур и Хонконг

Индийските щати Андра Прадеш и Телангана след разделянето. Снимка: Bloomberg Индийските щати Андра Прадеш и Телангана след разделянето. Снимка: Bloomberg

Новата столица на индийския щат Андра Прадеш – Амаравати – ще бъде изградена практически от нулата и трябва да се превърне в метрополис от ранга на Сингапур и Хонконг. На 2 юни 2014 г. щатът Андра Прадеш е разделен на две, като е формиран нов щат – Телангана, в чиито граници остава столицата на щата Хайдарабад. За столица на останалата част от Андра Прадеш, която запазва името си, е предложен Амаравати – амбициозен проект за изграждане на метрополис практически от нулата на южните брегове на река Кришна. Първата копка беше направена от министър-председателят Нарендра Моди на 22 октомври 2015 г.

Амаравати ще се простира на територия от 33 хиляди акра. Главният министър на щата Андра Прадеш каза, че иска Амаравати да е третият най-голям град в Индия до края на 2022 г.

По план в Амаравати ще има всичко – от правителствена резиденция до научна лаборатория и голям спортен комплекс. Може би това е най-амбициозният градоустройствен проект в историята на независима Индия. Сингапур и други потенциални партньори подават ръка, за да се превърне планът в реалност.

Първият етап на проекта трябва да е завършена през 2018 г. Краткият срок за изпъление поставя под въпрос успеха на проекта.

На официалния сайт amaravati.gov.in тече дарителска кампания, чрез която желаещите могат да помогнат за осъществяването на проекта.

 

Последни новини
Още от Новини