Георгиев: Енергийната либерализация зависи от дългосрочните договори

Енергийният експерт Атанас Георгиев в предаването "В развитие" с Делян Петришки, 2 ноември 2015

Атанас Георгиев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Атанас Георгиев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Енергийният експерт Атанас Георгиев коментира етапите и пречките на либерализацията на пазара.

Свободният пазар на електроенергия ще е факт от 8 декември. Кой печели и кой губи от тази стъпка?
- Една част от пазара ще се развие след 8 декември, именно електроенергийната борса, където ще се търгуват сделки ден напред. Това ще допълни съществуващия модел на пазара с двустранни договори между търговци, централи и големи потребители. Реално нямаме голяма разлика спрямо сегашната ситуация, тъй като ще се запази обемът на свободния пазар, може би малко ще нарасне и част от сделките, които се извършват по двустранни договори, ще преминат на борсата. Всички ще са печеливши от това, че ще имаме някаква референтна цена. В момента цените и количествата са търговска тайна. Губим единствено от това, че борсата се забави от много време. За нея говорим от 10 години, а тя едва сега е на старта си.
Как съжителстват дългосрочно договорените цени и либерализацията?
- Точно това е причината засега да стартира само сегментът на договорите ден напред, тъй като все още остават в сила всички дългосрочни договорености. Все още НЕК като обществен доставчик е страна по договорите между ВЕИ, американски централи и когенерации. Затова все още не можем да постигнем следващото ниво на отваряне на пазари, за по-дългосрочните договори.
Кога можем да говорим за истинско отваряне на пазара?
- Предстоят две важни стъпки. Едната е да се разбере в какъв формат ще бъдат тези договори в следващите години, дали ще има предоговаряне по тях. И другата е, за да може да стигне либерализацията до крайните потребители, да се изготвят т. нар. стандартни товарови профили, които да позволят на всяко домакинство и малък бизнес, които нямат специални електромери, да сменят своя доставчик колкото пъти пожелаят. Имаме заявка от КЕВР, че до края на следващата година тези товарови профили ще стартират, тоест ще имаме либерализация на ниво домакинства.

Но това няма да реши основния проблем с дългосрочните договори. НЕК купува все повече по регулирани квоти, добави експертът. 

Чуйте още

 

Последни новини
Още от Новини