България не е подготвена за хакерски атаки

Кибертероризмът е една от модерните заплахи за сигурността, заяви Йордан Божилов от форум "Сигурност" в "Светът е бизнес", 2 ноември 2015

Йордан Божилов коментира хакерските атаки и рисковете за сигурността на страната, както и плановете на правителството за купуване на нова ескадрила изтребители.

Как си представяте Консултативният съвет за национална сигурност при президента, какво трябва да се обсъжда там?
- Новото, което бе обявено от президента или от администрацията, е, че ще се погледне по-комплексно на рисковете, пред които е изправена България. Защото имаме рискове, свързани с украинската криза, с дейността на Ислямска държава, имаме рискове, свързани с бежанците, енергийните пазари.

За хакерските атаки дали  ще си говорят? Предидентът каза, че това е "Костинброд 2". Дали има външна сила, която се опитва да разклати България в дните на избори.
- Кибертероризмът е една от модерните заплахи, нека не го подценяваме. Със средствата на кибератаките могат да бъдат разрушени цели инфраструктури. Не е тайна , че се използват кибер оръжия, това са специално създадени вируси, които проникват в системите и могат да ги разрушат. Представяте ли си да спрат мобилните оператори? Една държава вече зависи в голяма степен от всички тези средства за комуникация.

Как оценявате нашата подготовка да отговорим на такова предизвикателство?
- За съжаление - слабо. Има секторни политики, изграждат се структури, които да действат при такива атаки. Но като цяло в държавата няма единен орган, нито стратегия, нямаме закони. Може би имаме подготвени хора в областта на  ИТ, но един от основните въпроси е как да се привличат такива специалисти в държавните органи.

Последни новини
Още от Новини