Прогнозата за Австралия: Ще намали ли лихвите RBA?

Нив Даган, изпълнителен директор Peak Asset Management

Сидни, Австралия, Photographer: Brendon Thorne/Bloomberg Сидни, Австралия, Photographer: Brendon Thorne/Bloomberg

Коментар на очакванията за очакваните действия на централната банка на Австралия на Нив Даган, изпълнителен директор Peak Asset Management за Bloomberg. Нив Даган разговаря с Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг на 2/11/2015.

 

Какво е в центъра на вниманието? Днес има известно движение надолу, което мисля, че можем да отдадем на китайското производство, което показва още признаци на забавяне. Дали защото имахме такъв страхотен месец, а октомври беше страхотен, но ноември едва ли ще бъде такъв?

През уикенда видяхме потребителския и производствен индекс на ниво от 49,8, което беше по-слабо от очакваното, а всяко число под 50 показва свиване. Смятаме, че тези цифри, съчетани с цифрите за БВП и с очакванията, че БВП ще се забавя, определено оказват негативно влияние върху пазарите тази сутрин.

 

Интересното тогава е как ще се справите с тази нестабилност? Това е нещо, което хвърля в смут доста хора, които се намират, където си ти.

Тук в Австралия банковите печалби достигнаха горния край на прогнозите. Westpac публикува печалба от 7,8 млрд. долара, а ANZ – 7,2 млрд. долара печалба, но основната новина е, че маржовете при банковите лихви падат. При това положение, нестабилността се засили в навечерието на срещата на Комитета по операциите на открития пазар по-късно този месец и решението дали американците ще повишат лихвените проценти или ще останат пасивни до първото тримесечие на 2016 г.

 

Нив, искам да останем в Австралия за момент, очакваме решение за лихвите, а рискът от рецесия в Австралия продължава да нараства. Намаляването на лихвите, би ли променило действително нещо?

Не е ясно, бизнес климатът и потребителското доверие бяха много слаби. Смени се министър-председателят, Търнбул, а популярността му скочи до облаците. Говори се още, че и данъкът върху стоките и услугите ще се увеличи до 15%. Икономическата ситуация в Австралия всъщност е доста лоша. Нетните маржове по лихвите на банките забавят растежа си. Износът на желязна руда, която е една от основните стоки, спада. Затова, ние смятаме, че RBA трябва да предприеме някакви стъпки и вероятно ще намали лихвения процент утре с 25 базисни пункта.

 

Колко от това вече е калкулирано в цената?

Икономистите за момента са разделени 50 на 50. Днес тук беше публикуван броя на строителните разрешения. Растежът е с 2,2%, а пазарът очакваше 1,8 %. Има още известен риск от спад на австралийския долар, до около 65 цента за долар, а ако не намалят лихвените проценти утре, най-вероятно ще трябва да намалят лихвите през декември. А това до голяма степен вече е отчетено в цените на акциите.

 

Нив, нека да поговорим за нововъзникващите пазари. Там видяхме балансите да потеглят надолу, това очаква ли се да продължи и, ако имаме възможност за движение по лихвите през декември от ФЕД, това изтичане на капитали ще продължи ли, а всъщност може ли да се влоши?

През тази година, имаше много натиск върху икономиките от БРИКС, както и върху други развиващи се пазари, като Тайван, Сингапур и Малайзия. Според нас, ако лихвените проценти в САЩ действително се повишат следващия, или дори още този месец, ако Йелън направи този изненадващ ход, вероятно ще видим още допълнителен спад в нововъзникващите пазари, а изтичането на капитали ще продължи. А тази тенденция вероятно ще продължи и през първото тримесечие на 2016г. Затова, ние наблюдаваме много внимателно това, особено излизането от тези пазари в момента.

 

Нив, като се има всичко това предвид, какво казвате на клиентите си? Кой е въпросът, на който трябва да отговаряте най-много?

В момента се наблюдава сериозна консолидация в сектора на добив на петрол и газ, където виждаме известна стойност. Не смятаме, че цените на петрола да се вдигнат сериозно, тъй като запасите все още са много високи, но в този сектор се забелязват увеличен брой сливания и придобивания, като в примерите със Santos, Beach Energy, Woodside и Oil Search тук в Австралия. Нестабилността вероятно ще се запази до края на годината, а големият въпрос е дали Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвите. Ние смятаме, че те ще останат пасивни, а ако лихвите в САЩ се повишат, а Федералният резерв в Австралия, действително намали лихвите утре, вероятно ще видим допълнителен риск от спад при австралийския долар. Така че оставаме на къса позиция с австралийски долари преди това заседание на Федералния резерв тук.

Чуйте целия коментар във видеото.

Последни новини
Още от Новини