По-добро от очакваното ниво на индекса Caixin

Коментар от Хонконг на Стивън Енгъл, Bloomberg

Пешеходци на Nanjing Road Шанхай, Китай на 2 октомври 2015. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Пешеходци на Nanjing Road Шанхай, Китай на 2 октомври 2015. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Коментар от Хонконг на Стивън Енгъл, Bloomberg на PMI на Caixin на 2/11/2015.

Проучването сред производители Цайсин (Кайсин) PMI включва основно фабрики в частния сектор, които страдаха вероятно повече от по-големите държавни предприятия по време на настоящия спад. Икономистите прогнозираха стойност за октомври от 47,6, но само преди няколко минути бяха публикувани резултати, които са по-добри – 48,3, което все още означава свиване, но това е забележимо подобрение от стойността за септември – 47,2, което беше най-ниската стойност на този индекс от 6,5 години насам. Може би това наистина е сигналът за стабилизиране, който много икономисти посочват.

 

Официалните цифри на PMI индекса за октомври бяха публикувани вчера и също показаха някои признаци за стабилизиране при ниво от 49,8, което беше на същото като предходния месец – септември, но отново – трети пореден месец под 50, което показва свиване при по-големите държавни производители в Китай. Вече е налице задълбочаващ се дефлационен натиск върху производителите  в Китай, а търсенето на износа му в чужбина се забавя. Новите поръчки за износ в този официален индекс отново спадат през октомври.

Официалният непроизводствен индекс на търговските мениджъри, който също бе публикуван вчера и включва сектора на услугите, банките, телекомуникациите и строителството – при него имаше най-слабото увеличение за почти 7 години, като единственият светъл лъч беше 5,5% увеличение в новите поръчки в строителството.

6-те намаления на лихвата, които бяха направени от миналия ноември, не успяха напълно да достигнат до производителите и да им помогнат. Goldman Sachs очаква още едно намаление от Китайската народна банка с 25 базисни пункта на основната лихва, може би до края на годината, както и допълнително разхлабване на изискванията за резервния капитал към банките.

В момента, основното заглавие е „По-добро от очакваното ниво на Индекса Caixin/Цайсин за производството при 48,3”, а очаквахме 47,6.

 

Последни новини
Още от Новини