Най-сложният часовник, правен някога

Доминик Берназ, директор на Bespoke Watches

Преди няколко седмици Vacheron Constantin обяви, че е направил "най-сложният часовник на света".

Осем години е правен модел "57260", наречен така заради 57-те процеса, включени в механизма от 260-годишната компания. Моделът е наричан галено "Tivoli", което е по-благозвучно.

Vacheron Constantin създаде най-сложния часовник, правен някога. Какво означава това?

Преди всичко, бих желал да уточня нещо – ние не се включваме в състезание за това колко по-сложни неща можем да правим. Преди 8-9 години, получихме въпрос от наш клиент за това кой е най-сложният часовник в началото на 21 век. Така се получи часовникът с 57 усложнения към момента.

 

И как се нарича този часовник?

Нарекохме го 57260. 57 е броят наусложненията, а 260 е за нашата годишнина. Тази година Vacheron Constantin отбелязва своята 260 годишнина.

 

И така – 57 усложнения в рамките на 8 години. Какъв е процесът по разработване, който се използва за такъв продукт?

Ако желаете да ви разкажа целия процес по разработване, това ще отнеме около 8 години. Но нека да ви обясня как постигнахме тези 57 усложнения и това, което е важно за тях. Първоначалната заявка беше за 36 усложнения. Това което не знаехме нито аз, нито човекът, който поръча часовника – нашият главен изпълнителен директор, г-н Хуан Карлос Торес, бе че производителят на часовници вече имаха наум 46 усложнения, а една година след началото на проекта – клиентът се върна с допълнителна молба, която беше еврейски календар. Този  календар не е бил пресъздаван в часовникарството досега. Особено, по начина, по който го направихме, а именно – вечен еврейски календар. И така, имахме първоначално искане за 36 усложнения, производителят вече беше планирал 46, плюс еврейския календар, който е отговорен за още над 8 усложнения, ни доведоха до 57 усложнения. В началото, планът ни не беше такъв, просто проектът се реализира по този начин.

 

Тогава не мога да не попитам – 8 години, 57 усложнения. Каква е цената на нещо такова?

Очаквах  да ми зададете този въпрос. Видях в интернет оценки на стойността, вариращи между 8 и 20 млн. щатски долара и мисля, че цената е някъде там.

 

Вече сте създали най-сложният часовник в историята, който струва между 8 и 20 млн. долара. Накъде сте се запътили оттук-нататък?

Накъде ли? Vacheron Constantin съществува от 260 години, така че продължаваме към следващите 260 години, надявам се.

 

Последни новини
Още от Новини