Китайският PMI индекс достигна 49,8 пункта през октомври

Производствената активност в страната се свива трети месец подред

Графика на китайския PMI индекс за периода януари - октомври 2015 г. Снимка: Bloomberg Графика на китайския PMI индекс за периода януари - октомври 2015 г. Снимка: Bloomberg

Официалният индекс на производствената активност (PMI) за Китай остава на негативна територия и през октомври 2015 г., съобщава  Bloomberg. Стойността му достига 49,8 пункта, като стойности под 50 пункта показват свиване в производствената активност. Това е трети пореден месец, в който PMI индексът не може да прескочи границата от 50 пункта – през август той достигна 49,7 пункта, а през септември - 49,8.

„Все още властите не показват признаци на паника, но да не забравяме, че от миналия ноември насам намалиха лихвите 6 пъти, което показва, че имат известни притеснения”, каза Стивън Енгъл от Bloomberg. Производителите имат проблеми заради увеличаващия се дефлационен натиск и слабите световни експортни пазари. През последните 2 месеца обаче свиването запазва една и съща стойност, което може би означава, че това е дъното и може би е сигнал за стабилизация.

Услугите

Китайската икономика преминава преход и започва да разчита повече на услугите,а не на производството. Данните за PMI индекса за сектора на услугите от 1 ноември 2015 г. обаче са най-слабите от декември 2008 г. насам. Индексът достига 53,1 пункта и се задържа стабилно в територията на експанзията, но това е най-слабият прочит от 6-7 години насам, което е притеснително. PMI индексът за сектора на услугите включва и телекомуникациите, банковата сфера, строителството. Един от положителните признаци е, че поръчките в строителния сектор са скочили с 5,5% през октомври. Поръчките за износ обаче отново бележат спад.

 

Последни новини
Още от Новини