Инклузивният подход ще бъде приет от пазарите: Finansbank

Инан Демир, гл. икономист на Finansbank

Клиенти на Finansbank AS в Истанбул, Турция, на 11 юни 2015. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg Клиенти на Finansbank AS в Истанбул, Турция, на 11 юни 2015. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

Какво ще бъде отражението на турските избори върху икономическите прогнози - коментар от Истанбул на Инан Демир, гл. икономист на Finansbank за Тим Макензи от Bloomberg на 2/11/2015.

 

Как резултатите от вчера промениха икономическите ви прогнози и изчисления?

Не самите резултати, а изборите, които ще бъдат направени в близките дни. Това ще бъде по-важното при оформяне на макропрогнозата на всички.

Могат или да решат, че вече са защитени и спокойни във властта и да приемат по-инклузивен, обединяващ подход - това ще бъде позитивно за пазарите и перспективата за ръст.

Могат и да решат, че съществуващите политика са били предпочетени от избирателите и трябва да продължат с тях. Тези политики до голяма степен бяха агресивна външна политика, твърда линия спрямо кюрдите у дома, непрекъснати призиви към Централната банка да намали лихвите и като цяло отслабване на турската политическа система.

Нито едно от тези неща не са позитивни за пазарите.

Ако Партията на справедливостта избере първият път, тогава можем да очакваме позитивното настроение на турския пазар от днешния ден да се запази. Но има риск, че може да изберат втория път и позитивите ще са кратки.

 

Тази сутрин вече говорихме с други събеседници за възраждащия се въпрос за Фед и какво означава това за турските акции. А също и за чуждестранното финансиране. Кажете ми колко е важно това за бъдещето на Турция?

Много е важно. Не бива да се подценява или пренебрегва, защото Турция е страна с недостиг на спестявания. Трябва да разчита на чужди спестявания, за да си финансира растежа. И когато нямаме предвидено външно финансиране, Турция ще има затруднения да финансира модела си на растеж.

Проблемът е в това, че дори и при най-добрия вътрешен сценарий в Турция, при голям дефицит по текуща сметка, при това няколко години вече, Турция ще бъде уязвима при затягане на глобалните валутни условия от Фед. Или от обръщане на настроението към развиващите се пазари, поради други проблеми като Китай например.

Така че дори и при най-добрият вътрешен сценарий, Турция ще бъде уязвима от тези заплахи. Но ако Партията на справедливостта приеме по-антагостистичен подход, тогава рисковете ще се увеличат.

 

Галерия: Изборната нощ в Истанбул

 

Да, това са големите икономически рискове. Политическите рискове - какво ще кажете? Знам, че сте засегнат от разпадналия се мир с кюрдите. Какво ще стане? Дали ще седнат да говорят отново за мир?

Ще видим. Партията на справедливостта и кюрдите вероятно имат повече възможности сега да седнат и да разговарят. Защото и двете страни знаят коя е другата страна и какво цели. Така че може да има разговори. После - Партията на справедливостта може да реши просто да избегне посредниците в преговорите с кюрдите и Йоджалан. Това е по-сложен въпрос. В този случай не вярвам, че мирният процес ще продължи.

 

Последни новини
Още от Новини