Ще успее ли Китай да реши демографската криза

Коментар на Дейвид Инглес, Блумбърг

Възрастни и деца пред въртележка в парка Лю Сюн в Шанхай, Китай в събота, 24/10/2015. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Възрастни и деца пред въртележка в парка Лю Сюн в Шанхай, Китай в събота, 24/10/2015. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Дейвид Инглес, Блумбърг на отмяната на политиката на едно дете в Китай и ще може ли страната да реши демографския си проблем. Дейвид Инглес говори в студиото на Bloomberg в Хонконг с Енджи Лау в предаването "First Up".

 

Защо Китай премахва политиката на едно дете в семейството

Когато Китайската комунистическа партия пое управлението през 1949, режимът насърчаваше хората да имат по-големи семейства. Необходими бяха повече фермери по нивите и повече войници в армията.

С времето населението на Китай се увеличи с 260 млн души. След това бе въведено правилото за едно дете, през 1979, когато населението беше около 960 млн. Политиката бе в сила 39г. Вероятно е работила твърде добре, защото сега Китай има проблеми.

Властите се опитаха да облекчат политиката на едно дете в семейството през 2013, но не успяха да получат желания резултат. Целта беше да насърчат раждаемостта с около 2 млн годишно, но това не се случи. И затова сега правят друго.

Сега всички двойки ще имат право на две деца. Един анализатор от университета Джон Хопкинс смята, че така годишно могат да се добавят по 3-4 млн раждания годишно. Това е прогноза.

Имаме реакция от всички акции на компании, свързани с бебета в Европа и САЩ. Но проблемът на Китай - и това е голям дебат за следващите няколко години, е в това, че заради политиката на едно дете и понеже тя работеше твърде добре, сега имат демографски проблеми, каквито не би трябвало да имат в момента.

 

Това е проблем на развитите страни

Обикновено колкото по-богат ставаш, толкова повече спада раждаемостта. Проблемът в Китай е, че иска ръст от 6,5-7% в следващите 10г.

Със свиването на работната сила е трудно да се постигне. Трябва да използват най-напреднали технологии, за да го постигнат. Представете си как тези цифри се пренасят в следващите 4г.

Само защото сега им разрешават, това не означава, че ще имат по две деца. Вижте реакциите в социалните медии. Става дума за цялата икономика на второто дете. Това ще изисква по-големи апартаменти, разходи за образование..

На сайта на Bloomberg има една история за един потребител, който е изчислил колко струва да отгледаш едно дете. 212 000 долара докато детето порасне и се ожени. А след това има разходи за апартамент..

Със заплата от 5000 юана двойката трябва да работи 45 години, за да спечели достатъчно за двете деца.

Както знаем, Китай не е богата страна по доходи на глава от населението. Но има проблемите на богатите страни в демографията.

Последни новини
Още от Новини