Резултатите на Bayer не се повлияха от цикличния спад в Азия

Марийн Декерс, главен изпълнителен директор на Bayer

Логото на Bayer в седалището на компанията в Леверкузен, Германия. Photographer: Paul O'Driscoll/Bloomberg News. Логото на Bayer в седалището на компанията в Леверкузен, Германия. Photographer: Paul O'Driscoll/Bloomberg News.

Bayer AG, най-голямата германска компания по пазарна капитализация, обяви печалбата си за третото тримесечие, която подобри очакванията на анализаторите, след като продажбите на нови фармацевтични продукти, включително на Xarelto и Eyrea скочиха, съобщава Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Марийн Декерс преструктурира Bayer в последните години, насочвайки компанията към по-печелившия й изследователски бизнес. През септември продаде дял в Covestro AG чрез първично публично предлагане, а през юни отдели бизнеса с диабетични устройства. Междувременно засили подразделението за здравни грижи чрез придобиването на Merck&Co през 2014, с което спечели добре познатите на широката общественост брандове като Claritin, Dr. Scholl и Coppertone.

"Това е добър резултат, отчитайки пазарната среда", каза Улрих Хювалд, анализатор на Warburg Research в Хамбург, цитиран от Bloomberg.

"Не би трябвало да приемаме, че това развитие ще продължи през четвъртото тримесечие, има натиск от глобалната икономика и развиващите се пазари".

Акциите на Bayer се повишиха с 0,6% до 120,10 евро към 09:32 местно време, а за последната година поскъпнаха с 11%.

 

Коментар на Марийн Декерс, главен изпълнителен директор на Bayer на резултатите на компанията за третото трисемесечие. Декерс разговаря с Джонатан Феро от студиото на Bloomberg в Лондон на 30/10/2015.

 

Разглеждам цифрите и се чудя какво стана в Азия, една четвърт от приходите идват оттам. Няма ли признаци за забавяне за вашата компания?

Не, цифрите бяха добри, а ние имахме растеж, отново най-вече в резултат на иновационните ни продукти, по-специално фармацевтичните, но и продуктите за опазване на реколтата, въпреки че динамиката в индустрията беше малко по-трудна, ние постигнахме растеж, а също и растеж в печалбата.

Азия не се отразява на дейността ни от циклична гледна точка. Тъй като сме компания, която се занимава медико-биологически науки, ние не следваме икономическите цикли в същата степен като по-индустриалните компании.

 

Имахме няколко разговора с вас през последните няколко тримесечия, тъй като компания ви се преобразува почти изключително в медико-биологична компания. Covestro вече се листва на пазара, но вие все още държите 69% дял. Чудя се какво ще стане с тях, защото те все още се представят много добре. Изкушавате ли се да задържите участието си?

Не, в крайна сметка, намерението ни е да се освободим от инвестициите си в Covestro, но точният момент за това трябва да бъде решен след време. Фокусът ни остава върху медико-биологичните науки, където сме отдадени на здравето на хората, животните и растенията и ще съсредоточим всичките си ресурси, както човешки, така и финансови в този бизнес модел.

 

Марийн, ако погледнем обаче пак към Covestro, рано стартирахте листването, точно защото те се справят наистина много добре. А в същото време, ако ще продавате този дял, има ли смисъл да направите това възможно най-скоро, що се отнася до вас? Това въпрос на месеци ли е?

Имаме известни обвързаности, които ще отнемат поне 6 месеца, поради които не можем да действаме, а след това ще видим, в зависимост от нуждата ни от средства, както и от възможностите и пазарните условия. Не е нужно да взимаме решението веднага. Ще се движим по усет, но както казах – намерението ни е да се освободим от нашите акции в Covestro.

 

Марийн, нека тогава да поговорим тогава за селскостопанския бизнес. Знам че Dow желаят да продадат тяхното селскостопанско поделение. Разговарям с много анализатори и те всички предполагат, вероятно Bayer се интересува от него. Имате ли разговори с тях, следите ли това поделение, то привлекателно ли е за вас?

Определено има развитие в селскостопанския бизнес и в индустрията за опазване на реколтата. Навсякъде хората преоценяват позициите си. Ние разглеждаме различните възможности, но за мен разбираемо е много трудно да говоря за конкретни цели. Но е много възможно още една стъпка по посока на консолидация да се подготвя през следващите няколко години, така че тя няма да е нелогична.

 

Разбирам, че не можете да говорите за това и дали провеждате разговори, но ако погледнем този конкретен актив – това би ли била атрактивна част от бизнеса? Виждате ли я като част от Bayer?

Мисля че трябва да погледнем къде вече сме добри и къде има възможности да засилим нашия портфейл. В нашия селскостопански бизнес, ние сме много силни в защитата на посевите, така че химикалите и биологичните вещества да могат да се използват за третиране на реколтата, за да не може тя да бъде атакувана от всякакви вредители. От гледна точка на посевите, бихме искали да развием по-силна позиция. Така че за нас, бизнесът със семена би бил по-интересен, а не толкова този за защита на реколтата.

 

Тази индустрия все повече се консолидира и трябва да избирате или между това да увеличите участието си в този сектор, или да приемете загуби, да станете по-малко конкурентни? Ще се наложи ли да взимате такова решение в следващите години?

По същество, две неща са важни: да имаш най-добрия продукт, защото в крайна сметка – фермерите желаят най-доброто за своята реколта и имат желание да плащат за това. Това увеличава сериозно добивите им. Но е важен и аспектът на това колко широк е продуктовият асортимент, колко различни възможности можеш да предложиш на фермерите, а затова не е достатъчно само да сте наистина навлезли добре с продуктите, но също трябва да имате и относително широко портфолио.

Този баланс винаги е важен при консолидациите. Колко е важно да имаш широк асортимент, в сравнение с това да си навлязъл надълбоко, а този анализ трябва всяка компания сама да направи, въз основата на нейните силни и слаби страни.

 

Последни новини
Още от Новини