Лидия Шулева: Дефицитът на НОИ води ръст на ДДС

Лидия Шулева, вицепремиер през периода 2001-2005 г. в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков, 29/10/2015

Лидия Шулева. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Лидия Шулева. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Лидия Шулева коментира проектобюджета за 2016 г. и изненадващата актуализация на бюджета за тази година, като подчерта, че е неприемливо да се увеличи процентът на разходите от БВП. Той нараства на 40.2%, при положение че се поддържаше на 39% през последните няколко години.

По думите й критиките на работодателите са правилни, особено за болничните - не може да се плаща осигуровка и втори път да се плаща от работодателя.

На мен ми правят впечатление две неща. Първо, има заявка, че ще се намалява натрупаният дефицит от 2016, при което се задава въпросът защо се актуализира бюджетът за 2015 и бюджетният дефицит се увеличава на 3.3% на касова основа. Явно бюджетът за тази година не се справи с нарасналите разходи. Естествено, това е причина, за да бъде ревизиран с преходните разпоредби за 2016. Така тихомълком да мине една ревизия. 
Голямата критика беше, че цяла година се говореше за увеличена събираемост.
- Да, но те (допълнителните приходи - б.р.) са изхарчени подозрително точно, едно към едно, като плюс това има недостиг, който трябва да бъде покрит. Официалното обяснение е, че това са пари, които трябва да бъдат платени по изпълнение на европейски проекти. Но опасенията на работодателите са, че това са пари, които трябва да бъдат платени за нереформираните системи, които не са изпълнили предвидените в бюджета съкращения.
Години наред, особено след въвеждане на валутния борд, беше недопустимо да се актуализира бюджета. В последните години става практика и това е тревожна практика.
В края на нашето управление процентът на дълга спрямо БВП бе 16%, за 10 години този процент става 30%. И по-тревожна е тенденцията. Не мисля, че проблемът е в размера на дълга, а по-скоро липсата на сериозен фискален резерв.

Според бившия вицепремиер дефицитът не би бил проблем, ако имаше стабилен фискален резерв, който да се ползва в момент на криза. "Но той липсва и нямаме яснота на колко възлиза", заяви тя и добави:

Това, което ме изненада най-силно, бе изявлението, че се очаква ръст на БВП с 2.1%, което работодателите също считат за оптимистично... Но мен лично много ме притесни, че този ръст се очаква при намаляващ темп на инвестициите. Имаме заявка на правителството, че вместо да работим за увеличаване на инвестициите, си залагаме в бюджетната прогноза намаляване. Аз съм шокирана.


Тя коментира и растящите дефицити на НОИ и факта, че пенсионерите все повече зависят от бюджета.

В момента, когато напуснах поста на министър на труда и социалната политика оставих 8% дефицит на НОИ и ли 200 млн. лева. В момента дефицитът на НОИ е над 60% и над 6-7 млрд. лева. Така както сме тръгнали в скоро време пенсионерите няма да разчитат на приносите през осигурителните вноски, а на данъците. И когато тези парите престанат да достигат, единственото, което може да се случи, е увеличаване на ДДС.

Последни новини
Още от Новини