Избори в Турция: 2

Коментар на Том Макензи от Bloomberg преди най-важните избори в съвременната турска история.

Мъж със знаме на митинга на Партията на справедливостта в Истанбул, Турция на 25/10/2015. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg Мъж със знаме на митинга на Партията на справедливостта в Истанбул, Турция на 25/10/2015. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

Избирателите в Турция се връщат при урните в неделя за втори път за пет месеца. Докато сондажите показват, че нито една партия няма шансове за мнозинство, политиците дават повече признаци, че са готови за коалиционни преговори - първите след като Партията на справедливостта на президента Ердоган дойде на власт през 2002. Ако политическите лидери не успеят да заработят заедно, това би хвърлило страната в дълбока криза в момент, когато се повишават терористичните заплахи, както и възможността за вдигане на лихвите в САЩ. Коментар на Том Макензи от Bloomberg преди най-важните избори в съвременната турска история.

Напрежение и разделение

В Турция има напрежение преди гражданите да се върнат при урните. Изборите през юни показаха, че управляващата Партия на справедливостта губи парламентарното си мнозинство за пръв път от 13г. Те изгубиха от прокюрдската Народна демократична партия, която си осигури за пръв път достатъчно гласове, за да влезе в парламента.

Конкурентните партии не успяха да формират коалиция, което наложи повтаряне на изборите в неделя, 1/11/2015.

Политическата безизходица се задълбочи с повишената несигурност. Мирът на Турция с кюрдските бунтовници се разпадна и два атентата, приписвани на Ислямска държава отнеха живота на 140 души.

Президентът Ердоган е обвиняван в подклаждане на разделението и насаждане на национализъм, за да спечели гласове.

Страната е силно разделена и това не убягна от вниманието на инвеститорите. Турската лира се разпродава, акциите падат, а доходността от облигациите - расте.

Проучванията на общественото мнение показват, че изборите в неделя могат да повторят резултата от юни, при което нито една партия няма да има мнозинство.

Партията на справедливостта казва, че е готова за формиране на коалиция. Но ако преговорите се провалят отново, очакват се нови избори и още нестабилност.

 

Последни новини
Още от Новини