Защо Toyota залага на горивните клетки

Коментар на Стийв Ман, старши автомобилен анализатор, Bloomberg от Автосалона в Токио /Tokyo Motor Show 2015/ за Bloomberg.

 

Toyota е водещ привърженик на захранването с горивни клетки. Защо мислят, че това ще свърши работа?

Колата зад мен е следващото поколение на Toyota, след като представиха Mirai преди 2 години по време на автомобилното изложение в Токио. Този автомобил е продължение на Mirai. Това не е само автомобил, но това е допълнение към електрическата мрежа. Японското правителство обмисля как да интегрира водородните автомобили в тази мрежа, тъй като те представляват подвижни генератори, които всъщност могат да захранват дома ви.

Вижте галерия от снимки от Tokyo Motor Show 2015

Тогава какво е бъдещето за автомобилите с горивни клетки? Те конкурират ли се с електрическите автомобили?

Както каза по-рано, Анджи, в момента горивните клетки са все още в детството на своето развитие. В тях се влагат много средства, особено в Япония, като Toyota и други автопроизводители са зад нея. Според някои източници, с които разговаряхме- горивните клетки може да осигуряват само около 1% от всички автомобилни продажби по света, но през 2025 г., в сравнение с електрическите и хибридните автомобили, делът им може да се увеличи до 25%. Все още трябва да се измине много път и все още технологията трябва много да се развие, за да стане автомобилът с горивни клетки масов.

 

Nissan са една от звездите на изложението. Какво е най-важното при тях?

Nissan са обърнали внимание на свързаността на автомобила – как автомобилът ще помогне на човек да бъде по-продуктивен, по-ефективен, особено с оглед на растежа на броя на хората, използващи автомобили по света и на това, че пътищата стават все по-задръстени.

 

Последни новини
Още от Новини