50% от републиканците искат кандидат без политическо минало

Дейвид Ривера /Р/ бивш член на Камарата на представителите на САЩ

Дейвид Ривера, член на долната камара на Когреса на САЩ, лекция пред студентите в УНСС, 28/10/2015, снимка: Велко Каменов, Bloomberg TV Bulgaria Дейвид Ривера, член на долната камара на Когреса на САЩ, лекция пред студентите в УНСС, 28/10/2015, снимка: Велко Каменов, Bloomberg TV Bulgaria

Кандидатите за президент на САЩ са изненадващи от историческа гледна точка.

Републиканецът и бивш член на Камарата на представителите на САЩ  Дейвид Ривера изнесе академична лекция на тема „Президентските избори в САЩ през 2016 г. и бъдещето на американската политика“ в Университета за национално и световно стопанство, София, на 28 октомври 2015 г. Ривера говори за историята на президентските избори в САЩ и за претендентите за основен кандидат от страна на републиканците и демократите.  

 

Републиканците

Ривера определи изхода от гласуването за основен кандидат на републиканците като непредсказуем. Той посочи, че едва за втори път в историята на президентските избори в Америка основните претенденти на републиканците са хора, които до момента не са се занимавали сериозно с политика и не са били избирани за сенатори или кметове, нито са познати на политическата сцена поради роднинска връзка с други известни политици.

Предишният подобен случай в историята е издигането на военния Дуайт Айзенхауер през 1952 г.

Изключение сега прави кандидатурата на Джеб Буш, който е син на бившия президент Джорд Хърбърт Буш и брат на друг бивш американски президент – Джордж Уокър Буш. Според социологиеските проучвания обаче Джеб Буш не е сред основните претенденти за кандидатат за президент от страна на републиканците.

За момента проучванията показват, че подкрепата за милиардера и бизнесмен Доналд Тръмп е в рамките на 20%-25%, колкото е и за неврохирурга Бен Карсън.

Ривера каза, че това показва, че половината от републиканците търсят кандидат, който няма политическа кариера зад гърба си.

 

Демократите

Ривера определи и основните кандидати на демократите като изненадващи от историческа гледна точка. Той посочи, че в миналото често кандидатите на демократите са били без сериозни политечески кариери преди да се кандидатират за президент, припомняйки, че именно такъв е и случаят с настоящия президент на САЩ – Барак Обама.

Основните претенденти за номинацията на демократите сега са две лица, добре познати на политическа сцена в Америка – Хилъри Клинтън, която е бивш сенатор, държавен секретар на САЩ и жена на бившия президент Бил Клинтън и Бърни Сандърс, сенатор от щата Вермонт и най-дългогодишния независим член на американския Конгрес.

Последни новини
Още от Новини