Northrop ще прави новия бомбардировач на САЩ

Централата на Northrop Grumman Corp., Фолс Чърч, Вирджиния, 16 ноември 2012. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Централата на Northrop Grumman Corp., Фолс Чърч, Вирджиния, 16 ноември 2012. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Northrop Grumman Corp, изключен от договорите за американски военни самолети след B-2 през 80-те, спечели договор с Пентагона за 80 млрд долара да построи бомбардировач за ВВС на САЩ, съобщи Bloomberg.

Побеждавайки екипа Lockheed Martin Corp и Boeing Co, Northrop преодоля два от най-големите военни контрактори и си осигури финансиране до 2020. Самолетът, все още в тайна след години на проектиране, ще бъде първият нов бомбардировач след Студената война и една от най-големите американски военни системи през следващото десетилетие.

"Ситуацията е битка между Давид и Голиат", каза Ричард Абулафия, анализатор  в консултантската компания Teal Group. "Това е разочарование за Lockheed Martin, доста лошо за Boeing, но промяна за Northrop Grumman. От сбор оперативни звена, те излизат изведнъж стават основен играч".

 

Акциите на Northrop скочиха до рекордно високи равнища в сряда /28/10/2015/, удължавайки ралито, започнало при обявяване на сделката от Пентагона във вторник. Drexel Hamilton LLC повиши препоръките си на "buy" от "hold", тласък за нискорейтинговата компания към топ контракторите на Пентагона, показват данни, събрани от Bloomberg.

Новият самолет ще се присъедини към В-2 и трябва да е готов до 2020, за да стане наследникът на 37-годишния В-1 и бомбардировача от епохата на Айзенхауер В-52. Американските ВВС искат здрав, бърз самолет, който да може да лети дълбоко навътре зад линията на противника и да атакува скрити, мобилни цели.

Как ще изглежда самолетът все още не е ясно, поне на обществеността. Реклама на Northrop по време на Супербол се опита да свърже машината с легендарните самолети като В-2, влязъл на въоръжение от 1989. Няма обаче индикация дали новата птица ще прилича на дизайна от рекламата.

Предложението на Northrop е "най-добрата стойност за нацията", каза секретарят на ВВС на САЩ Дебора Ли Джеймз на пресконференция в Пентагона.

 

Lockheed, Boeing

Lockheed Martin и Boeing може да решат да обжалват решението за избор на производител на новия бомбардировач, което обикновено стана в рамките на две седмици, според Ник Табурек, анализатор в Bloomberg Intelligence. На базата на годините изследователска работа, шансовете за отмяна на решението са "дори още по-малки" от обичайните 4%, каза Таборек в четвъртък в съобщение, цитирано от Bloomberg.

Поръчката бе необходима за Lockheed, конструкторът на изтребителя F-35 и за Boeing, търговският и военен гигант, чиито програми включват танкера KC-15. Boeing се стреми към нови договори за подмяна на своите F-15 и F/A-18, които наближават края на производството си, каза Абулафия, анализаторът от Teal Group.

Boeing и Lockheed бяха "разочаровани" от избора на Пентагона, съобщиха двете компании в съвместно изявление. "Ще имаме нови срещи с клиента преди да решим какви са следващите ни стъпки".

 

Технологиите

Бомбардировачът на Northrop ще използва цял набор от тайни технологии, сред които мунициите, сензорите за откриване на цели, заглушаване на вражески радар и комуникации, устойчиви на електромагнитния импулс след ядрени детонации. Първите самолети ще бъдат оборудвани с конвенционални оръжия, а следващата версия ще може да носи ядрен заряд. Възможна е дрон-версия.

Компанията, базирана във Фолс Чърч, Вирджиния, Northrop повиши прогнозата си за печалба, съобщи резултати за Q3 над най-оптимистичната прогноза на анализаторите, а продажбите в три от четирите й подразделения се повишиха.

Като компанията, разработила и произвела бомбардировача-стелт B-2 Spirit, нямаме търпение да снабдим военновъздушните сили с многофункционален и достъпен борбардировач-стелт от ново поколение, каза Уес Буш, главен изпълнителен директор на Northrop в изявление. "Екипът ни има ресурсите да изпълни тази важна програма и след готови да се захващаме за работа".

Цената на самолет е възможно да се повиши, ако бъдат произведени по-малко машини от прогнозата на Пентагона. Разходите за В-2 скочиха до 2,2 млрд долара за самолет, след като прогнозираната флота от 132 бомбардировачи бе съкратена на 21 след края на Студената война.

Чуйте коментара на Джордж Фъргюсън, Bloomberg Intelligence във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини