Deutsche Bank обяви големи съкращения

Банката се бори да върне доверието на инвеститорите след загуба от 6 млрд. евро

Джон Крайън. снимка: Bloomberg Джон Крайън. снимка: Bloomberg

Deutsche Bank AG съобщи, че ще освободи 26 000 души в опит да подобри възвращаемостта на капитала.
Това бе заявено по време на пресконференция на Главния изпълнителен директор Джон Крайън във Франкфурт, която продължава и в момента.  Банката ще съкрати 9000 работни места на нетна база, а останалото намаление на работната сила ще дойде от продажбата на активи.
Крайън, който пое поста от Аншу Джейн през юли 2015 е под натиск да намали разходите, да увеличи капиталовите буфери и да преодолее спада на акциите, който направи Deutsche Bank най-зле оценената акция сред световните кредитори. Той представя своята стратегия в четвъртък, 29 октомври на фона на критики към плана на неговия предшественик, представен през април.

54-годишният бивш шеф на UBS Group AG ще раздели инвестиционната банка и ще съкрати части, които употребяват твърде много капитал.

Банката ще закрие операциите си в 10 страни, включително Мексико, Норвегия, Нова Зеландия и ще премести търговските си операции от Бразилия към световните и регионални центрове.
В рамките на инвестиционната банка ще бъде намален броят на клиентите с една втора, особено във високорисковите страни.Това няма да е лесна задача, заяви Крайън, като обеща процесът да бъде извършен внимателно.
Акциите на банката се понижиха. 
 

Целта на този план и останалите икономии е да се намалят брутните разходи с 3.8 млрд. евро. Банката предлага да не се изплащат дивидент за две години, като се стреми към капиталова адекватност от първи ред (Tier 1 ratio) от най-малко 12.5% до края на 2018.

Затегнатите капиталови изисквания и правните искове срещу банката се отразиха на нейните печалби. Още в първия си ден на поста Крайън призна, че репутацията на  Deutsche Bank е увредена от примерите за сериозни пропуски. "Последвалите тежки глоби накърниха капиталовите ни ресурси и вероятно ще продължи да се отразява за известно време." По-късно той коментира, че търговията с ценни книжа и деривати не може повече да разчита толкова на използването на дългосрочните балансови позиции и банката не може повече да си позволи този лукс.

Най-голямата банка на Германия обяви загуба от 6 млрд. евро през третото тримесечие, след като по-строгите капиталови изисквания намалиха стойността на нейната инвестиционна банка и фирмата задели резерви за правни искове.

Последни новини
Още от Новини