Д. Бобева: Новият ЗОП не решава съществените проблеми

доц. Даниела Бобева, бивш вицепремиер за ЗОП, бюджет 2016 и миграционните тенденции

В студиото на InvestBook доц. Даниела Бобева, бивш вицепремиер, коментира, че новият ЗОП не решава съществените проблеми - монополизирането на обществените поръчки в малко на брой фирми, ограничаване на достъпа на все повече малки фирми. Крачка напред е разписването на електронните поръчки, защото няма по-добър начин за борба с корупцията, за облекчаване на процедурите и намаляване на административната тежест от електронизацията им, допълни тя. За съжаление, общите текстове не дават отговор на въпроса "Кога".

 

На тема откритост и прозрачност, доц. Бобева смята, че в новия текст на ЗОП имаме крачка назад. Разбира се, затова се залага на електронизацията, но докато това стане това ще седи на дневен ред, коментира бившият вицепремиер. Облекченията за малките фирми също са отпаднали. Даниела Бобева подкрепя централизацията на поръчките, защото при около 6 хил. възложители на ОП те не могат да бъдат обучени толкова бързо за новите промени.

Още за актуализацията на бюджет 2015 и новият бюджет 2016, както и миграционните тенденции, може да видите в следващия видео материал:

 

 

Последни новини
Още от Новини