VTB обяви незабавна продажба на Виваком

Причината е мостовият заем от 150 млн. евро

Андрей Костин, изпълнителен директор на ВТБ и президентът на Русия Владимир Путин по време на форум. снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Андрей Костин, изпълнителен директор на ВТБ и президентът на Русия Владимир Путин по време на форум. снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

VTB Capital - инвестиционното подразделение на втората по големина руска банка, официално обяви, че е наела световна консултантска фирма за незабавна продажба на българския телекомуникационен оператор Виваком (търговското наименование на БТК - б.а.).

По-късно изпълнителният директор на ВТБ Капитал Милен Велчев заяви в ефира на "България он Ер", че очаква продажбата да приключи около средата на следващия месец.

До процедурата се стига, след като телекомуникационната компания не успя да погаси мостов заем за 150 млн. евро. Заемът е предоставен на InterV Investment (InterV), регистриран в Люксембург междинен собственик  на БТК, в резултат от сложна поредица сделки, чрез които фалиралата КТБ финансира придобиването на телекома от страна на "Бромак" на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев и VTB. Неизплащането на заема през май бе предизвикано от фалита на КТБ, последвал отнемането на лиценза на банката през ноември 2014.

Viva Telecom Bulgaria ЕАД, в която непреки акционери са "ВТБ капитал" и "Бромак", придобиха контрол над БТК през 2012 г. Компанията търсеше купувач от 2011 г. заради невъзможност да обслужва задълженията си към Deutsche Bank, Castle Hill, European Investment Bank, Raiffeisen Zentralbank и Royal Bank of Scotland. Схемата на сделката предполагаше, че кредиторите ще отпишат 1 млрд. евро от задълженията за 1,65 млрд евро, като запазят миноритарен дял. Новите инвеститори трябваше да заплатят веднага 130 млн. евро и да поемат дългове за 617 млн. евро, обяснява руският "Ведомости". Общата сума на сделката бе 737 млн. евро, според руския вестник.

Но обявената цената при придобиването бе 265 млн. лева плюс последвалото преструктуриране на дългове. Освен мостовия заем, имаше и емисия облигации за 400 млн. евро с падеж 2018 г. Отделно, както става ясно от документите по ревизия на НАП, още през 2011 г. Технотел Инвест (друга фирма на Василев) е предоставило на "Бромак" заем в размер на 348.563 млн. лв. През 2013 г. този заем е преоформен като дял от „Бромак Телеком инвест” (БТИ) АД и чрез поредица операции "Технотел" кредитира "Бромак", а след това поема участието му в БТИ, което дружество едновременно с това получава 43% от люксембургската компания.

Така чрез поредица от междинни дружества ( SPV), мажоритарният собственик на КТБ контролира 43% от БТК, а ВТБ (чрез "Крушър") - 33%. Руската компания обаче успя да изкупи вземанията на кредиторите на InterV - едно от междинните дружества.

В началото на годината белгийският гражданин с руски паспорт Пиер Луврие обяви сделка за няколко компании под контрола на Василев, вкл. БТК. Но през юли той се отказа от покупката. 

Тогава, през април 2015, мажоритарният акционер на КТБ Цветан Василев даде интервю за "Гласове", придобило голяма популярност, в което каза:

През май има падеж на мостов заем от 150 милиона евро и ако никой не намери начин да го рефинансира или да се споразумее с ВТБ, а ВТБ отказаха комуникация с мен, тогава “Виваком” би станала 77% руска държавна собственост. Е, къде е заплахата за националната сигурност, питам аз. А това предстои и неминуемо ще се случи, ако не се реагира адекватно. Когато видях, че нямам сили да се оправя сам, потърсих няколко възможности. Говорих и с една американска група, но всички трябваше да направят две неща: да осигурят един минимален ресурс, за да се разплатят с банката, и да решат въпроса с ВТБ.

От "Виваком" не пожелаха да коментират.

В Денят ON AIR Милен Велчев заяви, че продажбата на активите на регистрираната в Люксембург компания няма отношение към Vivacom, която по думите му е „стабилна компания” и от година и половина- две e първият телеком в България „по финансов резултати и пазарен дял”. Той уточни, че до преди придобиването на blizoo от Mtel „БТК е най-голямата компания в сектора”. Той посочи още, че са поканени всички инвеститори, които някога са проявявали интерес, както и всички, които са имали намерение да инвестират в региона. – „Няма никаква бариера, пред когото и да било”, коментира още бившият финансов министър. В отговор на въпрос той посочи, че няма информация дали ВТБ има намерение да придобие БТК. Велчев отбеляза още, че дадените от ВТБ указания са за постигане на максимално висока цена при продажба на активите при дадените обстоятелства.

Последни новини
Още от Препоръчани