Валентин Кънев: Ниските цени на петрола ще се задържат

Валентин Кънев, изпълнителен директор на Балканска черноморска петролна и газова асоциация в "Бизнес старт" с Иван Нончев, 28/10/2015

Валентин Кънев, Балканска Черноморска петролна асоциация. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Валентин Кънев, Балканска Черноморска петролна асоциация. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Според експерта последиците от ниските цени на петрола за България са по-скоро благоприятни и няма да забавят сондажите в Черно море.

Валентин Кънев коментира факторите, които влияят на пазара на петрола, който достигна дъно за два месеца.


"Прогнозите на МВФ и Световната банка са, че растежът в световната икономиката ще бъде забавен и това е един от факторите за прогнозата за не толкова голямо потребление на нефт и нефтопродукти.
По отношение на предлагането: През последните години драстично се увеличи добивът от САЩ и тези излишъци, които бе трудно да се реализират на американския пазар, предизвикаха този рязък спад, който е прецедент."


Явно не е достигнато равновесие на пазара, каза той.

"Според мен много важно значение имат производителите на шистов нефт в САЩ, които вече започват да загубват своите позиции. Докато миналата година увеличението на добива в САЩ на годишна основа беше 1-1.5 млн. барела дневно, тази година се предвижда да бъде под милион. Дори стига вече 500 хил. барела.
Ниските цени са във вреда на страните-износителки. Това рефлектира върху техните бюджети, техния социален статус. Това все още не е проличало толкова ярко в тези големи страни, като страните от Залива. Но така или иначе приходите от тези страни намаляват драстично и това ще се отрази.
От друга страна, имаме международните нефтени компании, които са в предната част на развитието на индустрията и в реализирането на сложни и скъпи проекти в нови територии. Сегашните цени ги правят нерентабилни. Например, Русия обяви преди време, че спира 13 сондажа в морските територии."


По думите му България се намира в групата страни, за които последиците са благоприятни, тъй като е нетен вносител. Цените на горива падат, а потреблението се увеличава. Част от бюджетните постъпления се базират на приходите от ДДС, които за разлика от акцизите, зависят от цената, а не са твърда сума, припомни Кънев, допълвайки: "Но това намаляване на цената се компенсира от ръста на потреблението и крайното влияние върху бюджета е позитивно. Но дали това ще продължи, не е много ясно."

Какво каза още Валентин Кънев:

България имаше амбиция за увеличаване на енергийната си автономия. Говореше се за разработване на петролните и газови находища в Черно море. Сега като че ли не изглежда много реалистична тази перспектива?
- Ние в момента сме много добре по отношение на проучването за нефт и газ. Знаем, че Тотал ще сондира следващата година, не са се отказали. Второ, "Шел" вече се включи в проучването на блок "Силистар". Така че при тази обща световна неблагоприятна картина за новите проекти, България се намира в едно сравнително добро положение.

Знам, че е трудно да се правят прогнози за петролния пазар, защото прогнози в границите от 30 до 100 долара за барел са безпредметни. Но все пак кои са факторите, които ще движат цените и може ли да очакваме някаква промяна?
- Действително е много трудно да се прогнозира цената на нефта. Но все пак преобладават мненията, че ще се задържат ниски цени. Може би 50-60 долара, може и по-малко. Факторите, които ще влияят са дали и до каква степен ще падне добивът в САЩ и дали и до каква степен Иран ще се включи в доставките (Там бяха обявени 50 проекта, които Иран иска да бъдат разработени, като международните нефтени компании ще се включват в тези проекти. Те ще искат да имат своите гаранции, че договорите ще бъдат стабилни и споразумението за иранската ядрена програма ще бъде спазено. Тук има неизвестни.) По отношение на геополитическата ситуация Сирия не трябва да се изпуска, но тя не влияе чак толкова много. Виждаме, че излишъците са толкова големи, че не могат да се повлияят от нестабилността в Близкия изток, както беше преди.

Последни новини
Още от Новини