Трайчо Трайков с коментар за БЕХ, НЕК и одържавяването

Трайчо Трайков в предаването Бизнес старт с Ганиела Ангелова на 27/10/2015.

Трайчо Трайков в предаването на телевизия Bloomberg TV Bulgaria Бизнес старт на 26/10/2015 Трайчо Трайков в предаването на телевизия Bloomberg TV Bulgaria Бизнес старт на 26/10/2015

Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката с коментар за енергийния сектор в предаването на Bloomberg TV Bulgaria "Бизнес старт" с Ганиела Ангелова на 27/10/2015.

Откъси от участието на Трайчо Трайков в предаването:

 

Ще поевтинее ли токът за бизнеса

"КЕВР каза вече меродавното си мнение. Има малко намаление от ноември, но трябва да се има предвид, че когато бизнесът постави исканията си към регулатора, не непременно всеки път е верният адресат, защото КЕВР работи с данни от регулираните лица. Очевидно всичко зависи от входните данни.

Възможности за влияние имат и държавните дружества и ръководството им в лицето на принципала, министерството, и другите участници в решенията на регулатора".

 

Национализацията не е решение

"Когато се стигне до детайлен разговор по тези искания на бизнеса, оказва се, че подробностите са изключително важни, но и че на никой не му е ясно как ще се реализират и какъв ще е ефектът.

Национализацията, ако се приложи в страна, където се спазват законите, с пазарна икономика означава финансова компенсация за тези, чиито активи държавата ще придобие. Малко се губи смисъла. Ако бъде изкупена производствена мощност с дългосрочен договор, тогава очакваните приходи ще трябва да бъдат остойностени по нетната си сегашна стойност.

Национализацията означава да им се плати сега наведнъж, а не през целия срок на договора. Оставям настрана, че ще кънти навсякъде думата "национализация" и как ще се възприеме от външния свят.

Не мисля, че това е пътят към целения ефект.

Решението в този смисъл, без това да е единственият проблем, за тези две централи /"Марица Изток" 1 и 3/ ако искаме промяна, решението е по пътя на преговорите.

Такива имаше, имаше и някакъв резултат.

Имало е подобни казуси и в други страни от ЦИЕ, Полша и Унгария, където се стигна до драстично предоговаряне на условията по договорите, част от които бяха прекратени".

 

Фалитът на НЕК

"Бих разделил двете теми - НЕК и БЕХ.  Не е е тайна, че от години БЕХ се разглежда като паразитна структура, която пречи и трябва да бъде премахната. БЕХ при създаването си бе направена на погрешно основание. Структура, обединяваща всички държавни енергийни активи в енергетиката да служат като залог при строежа на АЕЦ Белене.

БЕХ никога не се разви като повече от финансов холдинг, който получава дивиденти от дружествата и преразпределя финансови потоци.

Така БЕХ има отрицателно влияние.

За министерствата и министрите обаче има полезна роля, защото решенията се вземат в корпоративната структура, а ведомството контролира само холдинга.

Няма какво да оправдае продължаването на съществуването на холдинга.

 

При НЕК исканията за фалит са свързани с донякъде наивната вяра, че като изчезне НЕК, ще изчезнат и задълженията му. Тук ролята е на специалистите за становище по юридическите аспекти.

БЕХ се привижда като полезен инструмент за решаване на ликвидните проблеми в системата".

Какво каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова за състоянието на енергетиката.

Целия разговор чуйте във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини