СЗО: Преработеното месо увеличава риска от рак

Червеното месо също „вероятно е канцерогенно”

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Доклад на Световната здравна организация показва, че преработеното, а вероятно и червеното месо увеличават риска от развиването на рак, съобщава Bloomberg.

Преработеното месо, като бекон, шунка, кайма, наденички и консервирано месо, влиза в списъка на близо 1000 вероятни канцерогени, които организацията оценява от 1970 г. насам. Червеното месо, включително говеждо, свинско и агнешко също вероятно е канцерогенно.

Оценката е направена след анализ на много проучвания и събрани данни от  учени и експерти от различни части на света, които не са в конфликт на интереси и са независими.

Докладът на СЗО показва, че консумацията на преработено месо води до увеличаване най-вече на риска от рак на дебелото черво, който е довел до смъртта на 50 хиляди души в САЩ през 2012 г., по данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

Разкритията на СЗО поставят преработеното месо в същата категория рискове като тютюна, макар че рискът при тютюнопушенето е по-висок.

Месната индустрия в САЩ реагира остро на твърденията на Световната здравна организация. Северноамериканският институт по месото определи доклада като „Театрално и безпричинно изхвърляне и противопоставящ се на здравия разум и множество проучвания, които не показват никаква връзка между месото и рака.” Вицепрезидентът на Института Бетси Бурен каза, че учените „са изкривили данните, за да получат определени резултати.”

 

Последни новини
Още от Новини