Пленумът на ККП е важен за структурните реформи

Питър Люис, основател на Peter Lewis Consulting China

Photographer: Brent Lewin/Bloomberg Photographer: Brent Lewin/Bloomberg

Коментар на Питър Люис, основател на Peter Lewis Consulting China на пленума на ККП в Пекин. Люис говори в студиото на телевизия Bloomberg в Пекин.

 

Пленумът, разбира се, е голямата новина тази седмица. Какви бихте искали да са петте неща, които бихте искали да видите след него – вашият списък с желания?

Ще ви кажа кое е начело в моя списък с желания – това е целта за растежа. Вместо цел за растежа, аз бих предпочел да видя как я отменят изцяло. Но това няма да стане.

 

Тогава как ще разберем дали се справят добре?

Там е цялата работа, виждате ли... Хората твърде много се фокусират върху показателя (за растежа), който трябва да уцели целта от 7%. А това, което много повече бих искал да видя е набор от цели за това какво те ще се опитат да направят с икономиката. Какви видове реформи ще можем да видим? Как биха се опитали да подобрят живота на хората като цяло?

Но тази цел от 7% - всичко, което прави тя е, първо, да стимулира хората да се ровят из цифрите и да се опитат да покажат, че целта е била постигната. Вниманието пада изцяло върху постигане на определена цифра, за сметка на това какво наистина се случва в самата икономика - как се променя тя, извършват ли се наистина тези структурни реформи. А ако структурните реформи наистина се случват, може въобще да не постигнете тази цел за растеж, но с това не искам да кажа, че тя е нещо лошо. Мисля, обаче, че е много по-важно за централното правителство да покаже, че то наистина е загрижено за Китай и ще позволи на пазара да има по-голямо влияние върху икономиката, а няма да се опитва да дърпа конците и да контролира всеки аспект от китайската икономика, което така или иначе не може да се постигне в страна с тези размери. Подозирам, че това, което ще се случи е, че те ще публикуват по-ниска цел, но бих се радвал тази цел да бъде премахната изцяло.

 

Идеята на това интервю беше да разкажем за едно от желанията си, така че ще помоля да сме по-кратки.

Добре, това ми беше първото желание. Второто ми желание е, очевидно някакви реформи в държавните предприятия. Бих желал много по-голямо желание те да се оставят да си намерят мястото в икономиката, и ако това означава някои от тях да фалират – така да бъде. Мисля че бих желал да видя приложени и някои от социалните реформи. Имаше разговори те да се откажат от политиката за едно дете в семейството, от системата за разрешения за преместване в градовете – определено бих искал и тях да видя реформирани.

 

Обикновено са много предпазливи към рискове в решенията си. От 70-те години насам те са постигнали 90% от това, което е било заложено в плана, дори и с тази цел за растежа, до която се надяваш, че няма да стигнат – те са изправени пред редица трудности, тъй като това е първият път, когато растежът спада под нива от 7%

Да, така е. И аз мисля, че истинският растеж е много по-нисък от това.

Износът е спаднал с над 17%, а продажбите на дребно са на 11-годишно дъно. Нивата на инвестиции във фиксирани активи са почти наполовина по-малки от нивата от последните 5 години. Всички компоненти на БВП не предполагат, че това е икономика, която нараства с 6,9%. След това, можем да погледнем неща като потреблението на електричество, което спада с почти 3%. Погледнете железопътните превози... това не са признаци на икономика, която работи и се развива хармонично.

 

Последни новини
Още от Новини