Ван Хутен: Philips е много добре познат в Китай

Франс Ван Хутен, главен изпълнителен директор Philips

Франс Ван Хоутен, главен изпълнителен директор на Royal Philips NV пред журналисти в Деня на иновациите в Evoluon Center в Айндховен, Холандия, 30/09/2014. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Франс Ван Хоутен, главен изпълнителен директор на Royal Philips NV пред журналисти в Деня на иновациите в Evoluon Center в Айндховен, Холандия, 30/09/2014. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Франс Ван Хутен, главен изпълнителен директор Philips коментира пазарите на БРИКС, сделката с Lumileds и резултатите на компанията, както и бъдещото й позициониране в разговор с Манъс Крани в студиото на Bloomberg Television в Лондон на 26/10/2015.

 

Ще търсите евентуални нови сделки? Ако тази срещне проблеми, ще търсите ли други предложения на други компании? Говорите ли с някой друг?

Мисля, че е най-добре да продължим да работим по този процес, в който изчистваме проблемите и накрая да постигнем резултат. Обявихме, че сделката за Lumileds е свързана с известна несигурност, закъснения, защото работим по регулаторните въпроси, които ни бяха посочени в САЩ. Това е конфиденциален процес. Бих искал да ви кажа повече, но не мога.

Оставаме ангажирани заедно с китайските си партньори да приключим сделката.

 

15% от бизнеса ви е в Русия, Бразилия и Китай. Тревожите ли се за Китай? Сега тече пленум в Китай и мнозина се опитват да се справят с проблемите в тази страна. Как се развива вашият бизнес в Китай? Какво правите, за да го развивате?

Нека да обобщя най-напред, че Китай е около 10% от Philips и затова - много важен регион. Потребителският бизнес продължава много силно. Брандът Philips е много добре познат в Китай и имаме добри отзиви от потребителите.

От гледна точка на инфраструктурата, например осветлението, имаме виждаме забавянето да се отразява силно. Има доста по-малко строителство в Китай. И подобно нещо виждаме и в здравеопазването, където нивото на растеж спадна. Все пак досега за цялата 2015 виждаме умерен ръст в Китай.

Другите пазари от БРИКС са съвсем друго нещо.

Индия е много устойчива и се справя много добре. Виждаме, че таз икономика работи на пълни обороти. Разбира се, Русия е труден пазар. В Бразилия виждаме влиянието на сериозната девалвация, което направи бизнеса по-труден. Като цяло сме много доволни в третото тримесечие с устойчивостта на развитите ни пазари, които компенсират забавянето на развиващите се пазари.

 

Това е много пълен обзор на събитията по света. Има ли някакви големи сделки, които очаквате? Имаме SABMiller, BG-Shell, Electrolux-GE, а вие се опитвате да диверсифицирате дейността с осветлението. Абсолютно ли сте сигурен, че търсите сделка, в която отделяте дейност, а не трансформационна сделка?

Първо, отделянето на осветлението е трансформационна сделка сама по себе си. Тя ще донесе новото позициониране на Philips като две отделни компании - компанията, производител на здравно оборудване, която е доста по-сравнима с една индустрия, в която сме сред лидерите на медицинските технологии. И производството на осветителни уреди, като преход към компания за енергийно ефективни решения.

Всяка със свои акционери ще бъде по-добре позиционирана.

В контекста на превръщането на Philips в компания за медицинско оборудване, ние ще търсим придобивания, както сме казвали и преди. Volcano, която купихме миналата година е добър пример за това. Тя съчетава силата на нашите хибридни оборудвания с продуктите на Volcano. И това създава интеграция, която обслужва по-добре лекарите.

И носи добри доходи на компанията. Така че можем да търсим подобни сделки, да използваме медицинската индустрия като водеща за нашата компания, която иска потребителите й да са здрави, да предлага превантивни грижи и окончателни диагнози, лечение с минимална интервенция и разбира се, домашни грижи за хронично болни хора.

Philips има уникална позиция, защото е развил добър потребителски франчайз и професионален медицински бизнес. Тази промяна изисква време и не бих искал да се движим по-бързо, отколкото можем.

 

Последни новини
Още от Новини