Туризмът в ЮКорея след МЕРС

 Изгрев слънце на площадка за наблюдение над Сеул, Южна Корея на 7/10/2015.Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg Изгрев слънце на площадка за наблюдение над Сеул, Южна Корея на 7/10/2015.Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

Коментар на К.С.Янг, зам.-директор Корейска организация по туризма за състоянието на сектора в страната след епидемията от вируса МЕРС.

 

Искахте да ни разкажете за икономическото възстановяване на Южна Корея, особено в туризма, като имаме предвид трудното лято, което преживя. Разкажете ни, що се отнася до броя посетители, как изглежда туристическият бранш сега?

Поради ситуацията с БИРС, броят на чуждестранните посетители се увеличи до 1,6 млн. за тримесечието. Но през септември, броят се върна обратно до нивото от същия период на миналата година а през октомври ние очакваме увеличение със 7-10%.

 

Увеличение? През октомври? Това дължи ли се на китайските празници в средата на есента?

Да. Това е една от причините. По китайските есенни празници ни посетиха около 300 000 китайски туристи, които бяха не само от Китай, а също и от Хонконг, Малайзия и цяла Югоизточна Азия. Хората се завръщат.

 

Относно китайските туристи – промени ли се тенденцията за това как те посещават Южна Корея и за това как харчат парите си? Особено като се има предвид забавящата се икономика в Китай.

Мисля че в момента три ключови думи описват китайските туристи – млади, самостоятелни и мобилни. Виждаме все повече китайски туристи под 40 г. възраст, които пристигат в Корея като неорганизирани туристи.

 

Под неорганизирани туристи, предполагам че имате предвид – за разлика от туристи в група?

Да, точно така. И тези млади самостоятелни туристи имат техни собствени, много конкретни планове и интереси за пътуването си в Корея, като те търсят навсякъде информация за хората, които идват тук и идват с мобилните си телефони.

С мобилните си телефони те могат да отидат почти навсякъде за разлика от традиционните туристически дестинации. Така те посещават места като пазари, концерти, наслаждават се на автентична корейска храна – навсякъде се търси разнообразие сега.

 

Как харчат те? Те пазаруват ли, колкото преди и къде харчат парите си?

Да, те пазаруват, но както ви казах – туристите са млади и идват самостоятелно и се стремят да пазаруват и харчат повече пари, като изживеят специфични за Корея неща. Мисля че това е една от най-големите промени.

 

По-рано казахте, че 56% от приходите миналата година са били от Китай. Доколко има риск от забавянето на Китай за вашата индустрия?

Както споменахте, ние се тревожим от забавянето на китайската икономика, като една от нашите стратегии е диверсифициране на пазара. Стремим се да се разширяваме на пазара в Югоизточна Азия и в Близкия изток, както и с организиране на пътувания за медицински цели и с цел запознанства.

 

Какво ще ни кажете за тенденциите в Югоизточна Азия? Има ли повече хора, които идват оттам?

Да, статистиката показва, че посетителите от всяка страна от Югоизточна Азия се увеличават все повече, като в момента също се наблюдават положителни цифри от Югоизточна Азия.

 

Какви са плановете на Корейската туристическа организация или на другите организации, които отговарят за туризма, до края на годината?

В момента провеждаме специална кампания. Неотдавна нашето правителство започна кампанията “K-Smile” или „Корейска усмивка”, като целта на тази кампания е да се подобри нивото на удовлетвореност от Корея на чуждите посетители. За да постигнем това, корейците трябва да разберат колко е важна туристическата индустрия за нашата икономика, както и как да обслужват по-добре чуждите туристи. Но, тъй като в наше време, туристите могат да посещават различни места – традиционни пазари, малки ресторанти,  малки местни квартири – понякога те не получават правилното меню…

 

Последни новини
Още от Новини