Toyota отново е автомобилен производител №1 в света

VW остава на второ място

Toyota отново е номер едно автомобилен производител в света след първите 9 месеца на 2015 г., съобщава Bloomberg. На второ място остава разтърсваният от скандал VW, а третата позиция е за GM.

За периода януари – септември 2015 г. Toyota е продала 7,498 милиона превозни средства, което представлява спад от 1,5% на годишна база. Продажбите на VW достигат 7,43 милиона превозни средства, като почти не се променят спрямо същия период на 2014 г. Продажбите на GM бележат спад от 1% и достигат 7,2 милиона броя превозни средства.

Данните обхващат по-малко от 2 седмици от избухването на скандала с VW и не е ясно доколко са се отразили на представянето на компанията, но несъмнено ситуацията, в която се намира VW, е трудна и вероятно това ще си проличи през четвъртото тримесечие na 2015 г. За периода януари-юни 2015 г. VW изпревари Toyota на върха на класацията при автомобилните производители, но Toyota бързо си възвърна лидерството.

Toyota обаче не разчита само на проблемите на VW, а държи силен коз в ръцете си. Новият хибриден модел Prius ще бъде представен до края на годината, като продажбите ще стартират в Япония. Трудно е да се предвиди дали това ще окаже сериозно влияние веднага, но моделът е важен за компанията и се продава добре в САЩ.

VW от своя страна ще разчита на добро представяне в Китай, където не продава дизелови модели и може да не усети сериозни негативи от емисионния скандал, свързан с тях, който бушува в момента.

Галерия: Camaro 2016

Последни новини
Още от Новини