Хиновски: Може да се направи револвиращ фонд в енергетиката

Председателят на Българския енергиен и минен форум в предаването Investbook, 23.10.2015

Дългосрочните договори в енергетиката са пречка пред либерализацията на енергийния пазар, която трябва да стартира през 2016, посочи Иван Хиновски в предаването Investbook.

Експертът коментира идеята за определяне на компенсаторен механизъм с оглед на ВЕИ и американските централи.

Ние преди време предложихме една схема, която е по-добра от сегашната, каза той. В момента се събира една сума от всички производители, която се слага в един фонд „Сигурност на енергийната система". Би могъл да бъде по-раздвижен фонд, револвиращ, с възможност за даване на кредити. Би могло да има интерес и от чужди институции да помагат на енергетиката,  но не се случи.

Той нарече сегашния фонд „аварийна стъпка”, за да се намали темпото на потъване на НЕК.

Как изглежда либерализация на фона на дългосрочните договори с ВЕИ и американските централи?

- Напълно сте права. Голямата спирачка пред пълна либерализацията са тези дългосрочни договори . Те не са само на т. нар. амeрикански, макар че те са български. Това важи за дългосрочните договори по изкупуване на енергия на ВЕИ, които са фиксирани за 25 години. Това е една спирачка, когато говорим за свободно определяне на цени.

Когато говорим за либерализация, имаме предвид аксиомата „Няма квоти, няма цени”. Всичко се търгува на свободен пазар. Но това не може да се случи при тези условия в България.

Непазарните добавки се случват поради тези дългосрочни договори, така че да може да се покрие разликата между фиксираната в договорите цена и средната цена.

Хиновски коментира и цената на мрежовите услуги, която остава регулируема, тоест регулаторът ще следи дали тези оператори обективно правят разходи, каквито са необходими.

Теоретично ВЕИ могат да участват в енергийната борса, знаейки обаче прогнозата за производството, посочи експертът. ВЕИ могат да предлагат енергия извън фиксираните часове работа по договор, те също могат да продават останалото производство на пазарни цени.

 

Когато излязат малки компании на енергийната борса, ще има ли търговци, които да отговорят на тяхното търсене?

- Смятам, че са всеки клиент ще се намери търговец, още повече, че те ще работят по райони и ще търсят клиенти – малки фирми, може и жилищни кооперации, които са съвсем наблизо.

 

Чуйте още във видеото

Последни новини
Още от Начало