Dunkin: накрая ще бием McDonalds

Найджъл Травис, председател и гл.изп.директор Dunkin Brands Group

Донъти на витрината на ресторант на Dunkin Donuts Inc. в Ню Йорк, 24/2/2015. Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg Донъти на витрината на ресторант на Dunkin Donuts Inc. в Ню Йорк, 24/2/2015. Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg

Коментар на Найджъл Травис, председател и гл.изп.директор Dunkin Brands Group от Нютън, Масачузетс за Bloomberg.

 

Споменахте в доклада си, че сте доволни от представянето си, но сте наясно, че трябва да обърнете тенденцията при продажбите в САЩ и да задвижите този процес. Какво правите по въпроса Найджъл, защото данните за продажбите се появиха и мисля, че продажбите в САЩ се повишиха с 1,1 %. Инвеститорите искат да видят повече.

Да, казах че съм разочарован от тези продажби, но в крайна сметка, ние изпреварихме McDonald’s, за които се смята, че се справиха много добре. Работим с нашите партньори, както винаги, което е много важно. Във франчайзинга, взаимоотношенията в много аспекти означават и франчайз икономика. Гледаме много внимателно на стойността. Мисля че през третото тримесечие отдадохме твърде много внимание на увеличенията на цените. Водихме много разговори през последните няколко седмици. Така че водещият мотив е „стойността”. Имаме някои страхотни промоции като това макиато, което стои пред  мен, но не и пред вас.

Освен това имаме увеличение и при донътите, които се продават много добре. Включили сме и някои от квадратните донъти, които се продаваха много добре това лято, а имаме и ценова промоция, която планираме за по-късно през това тримесечие.

Dunkin Perks продължава да расте доста над моите очаквания. Вече достигнахме 3,6 млн. членове. Това засилва лоялността към марката ни, а това наистина помага на клиентите ни да негубят връзка с Dunkin Donuts. На всичкото отгоре, мобилното ни приложение наистина поръчва добре по време на тестовете на мобилните поръчки, които се каним да проведем. Отиваме в Портланд, за да проведем тези тестове. Ще изпробваме всичко, ще се погрижим да изчистим всички бъгове…

 

Найджъл наистина имаше няколко бъга, защото приложението беше и е много популярно. Но хората откриха, че… всъщност, имаше толкова много хора в приложението, че то понякога забиваше.

Ние постигнахме толкова успех за няколко дни, защото имахме програми с определени спортни отбори, получавате безплатно кафе.. Това идваше през приложението. Имахме много оферти и, ще напомня на всички, ние се занимаваме и с индивидуален маркетинг и затова имаме национални оферти, регионални оферти, както и оферти специално за Бети Лу и в резултат на това ние претоварихме приложението. Смятаме, че сме разрешили тези проблеми, работихме много здраво с нашия доставчик, но това беше важен урок.

Ние трябва да се поучим от това, защото според мен мобилното поръчване е сериозна инициатива. Помага ни да управляваме труда много по-ефективно в магазините. То улеснява клиентите и ускорява обслужването. Така че е нужно да пренесем уроците от проблема с Пъркс върху мобилното поръчване, което определено смятам, че ще е сериозен двигател на нашата дейност за в бъдеще.

 

Но, Найджъл… Вие споменахте McDonald’s още в началото. McDonald’s наскоро представиха тяхната „закуска за цял ден”. Това отнема ли въобще от Вашия дял?

Първо, бих искал да кажа, че проверяваме всеки ден и то не отнема нищо. Всъщност, мисля че то ще ни помогне в дългосрочен план…

Защото в никое друго място няма да получите същото меню всеки ден, по цял ден, както в Dunkin Donuts. Ние го правим от години и това е така от самото начало. Нашите партньори са обучени на това, за да може да получите една и съща закуска в 10 ч. вечерта, в 5 ч. следобед, както и в 7 сутринта. И мисля, че това може да подчертае какво може да получите в Dunkin Donuts, така че виждам това като нещо положително, а не като негатив.

 

Добре. Другото нещо във връзка с Вашия оборот, и дори не бих искал да го наричам „оборот”, защото явно се опитвате да имате просто повече продажби и да направите хората по-мобилни и цифрово свързани е, че повечето от ресторантите Ви са собственост на франчайзополучатели. Не съм сигурна дали притежавате изобщо някакви ресторанти. Тогава не е ли трудно да накарате всички тези ресторанти да спазват всички тези инициативи, за които говорите?

Ние притежаваме 45 ресторанта, като има известен спад в броя на ресторантите, които открихме между второто и третото тримесечие. Но тук всичко е въпрос на влияние. Работим много усилено с нашите франчайзополучатели, възнамеряваме да подобрим тенденциите при нас. Утре отивам в Провидънс, за да разговарям с партньорите ни, наричам ги „разговори на кафе”. Там провеждаме сериозен двупосочен диалог. Но сега имаме толкова много данни в резултат на инвестициите в технологията, които направихме, че става трудно на франчайзополучателите да разберат цялата тази информация.  Но смятам, че имаме някои интересни неща, за които да им разкажа, но мога да Ви уверя…

 

Но те достатъчно ли са ангажирани?...

О да, разбира се. Нашите партньори са ентусиазирани от нуждата да се повиши броя на трансакциите. Те разбират, че технологията отваря врати. В  наши дни светът се движи със светлинна скорост. Трудно е да се поддържа това темпо. Мисля че разработваме начини, които да помогнат на нашите франчайзополучатели да останат в крак със случващото се, но ние сме лидер в технологията. Не съм сигурен, че всеки разбира това и, когато погледна към реакцията на цената на акциите, когато не само отговорихме на общите очаквания, но и ги надминахме, мисля че тя е донякъде ирационална. Вълнуваме се от бъдещето и ще продължим да сме растяща акция. И да добавя още нещо за развитието на магазините ни: имаме повече хора, които чакат да станат партньори на Дънкин от когато и да е в историята ни. Продължаваме да отваряме още магазини и сме много доволни от нивата на печалбите, които те имат, след като отворят. 

 

Последни новини
Още от Новини