Берг: Бразилия е в политическа парализа

Бернд Берг, директор Развиващи се пазари, Soc Gen

Едуардо Куня, президент на долната камара на парламента в Бразилия получава искането за импийчмънт срещу президента Дилма Русеф на 21/10/2015.Photographer: Lula Marques/Bloomberg Едуардо Куня, президент на долната камара на парламента в Бразилия получава искането за импийчмънт срещу президента Дилма Русеф на 21/10/2015.Photographer: Lula Marques/Bloomberg

Бернд Берг, директор Развиващи се пазари, Soc Gen коментира процедурата по импийчмънт на президента на Бразилия Дилма Русеф в разговор с Манъс Крани от студиото на Bloomberg в Лондон.

 

Какво е различното в тази процедура по импийчмънт? Мисля че мнението, което чухме току-що беше „Вижте, не знаем дали това ще даде резултати.” Но защо се тревожим повече за това? Срещу Президента Русев има десетина искания за отстраняване от поста, нали?

Това предложение идва от бивш много значим член на партията на Русеф, като затова и пазарът му отдава повече тежест на фона на десетината такива по-рано. То привлече внимание в Бразилия поради изтъкнатата фигура, която подаде искането за отстраняване от поста на президента.

 

Ние обичаме статистиката и Вие вече сте се подготвили за потенциала за постигане на импийчмънт. Какъв е той?

Процентите са около 30 за успех на процедурата по импийчмънт. Всички процедури трябва да се гледат пред председателя на парламента - Куня. След като той ги постави на гласуване е необходимо мнозинство от 2/3 в парламента и вероятността е около 30% предложението да мине. Русеф все още има доста подкрепа от партията си, както и от други членове на Конгреса.

 

Тя не е тръгнала да си ходи. Има една страхотна статия на Bloomberg.com, която разказва за нея като човек, като лидер и за това през какво е преминала, когато е била млада. Това е една дама, която няма да се предаде.

Не, президентът Русеф няма да се даде лесно. Тя ще се бори да остане президент на Бразилия. Ще бъде трудно. Не виждам изгледи за оставка, което някои хора разглеждат като вероятно. Но този процес по отстраняване от власт ще отнеме месеци. Освен ако тя не подаде оставка, ние смятаме, че този политически застой и опасностите пред страната ще продължат още известно време.

 

 

Нека да преминем към подробностите - да си говорим за дългове, за валути, става дума за парализа. Бразилският реал е на колене. Това е най-зле представящата се валута. Курсът му ще спада ли още?

 

Най-зле представящата се валута за последната година – 32% спад. Страната е в голям цикъл на стагфлация в момента. Икономиката спада, току-що научихме за 3% спад. Инфлацията расте, затова ще е трудно да се видят някакви позитивни числа от вътрешния пазар в момента.

Мисля че трябва да сте много внимателни с Бразилия. Очаква се да има допълнителни намаления на рейтингите от Фич и от Муди’с, така че ако не видим политическо подобрение през следващите 2 месеца, мисля че Фич и Муди’с също ще свалят рейтинга на Бразилия до ниво „боклук”. Ще видим по-нататъшно влошаване на икономическите данни.  Така  че, като цяло, ситуацията е много мрачна за Бразилия, освен Федералният резерв не отложи повишението на лихвите до края на 2016 г., което ще подобри значително средата за валутите на нововъзникващите пазари, бразилският реал няма да се покачи и ще продължи да пада спрямо всички останали валути на развиващите се пазари.

 

Как тълкувате тази отсрочка? Аз я наричам „октомврийска отсрочка” на някои от пазарите, защото точно това се получи. Имате ли доверие, че тя е реална на нововъзникващите пазари?

Мисля че тя беше обусловена основно от позиционирането на доста хедж-фондове извън техните дълги доларови позиции спрямо развиващите се пазари, както и след слабите данни за нивата на заплатите без селскостопанския сектор, публикувани към началото на октомври, пазарът изтика очакването за вдигане на лихвения процент от Фед далеч през 2016г. след тазседмичните данни от САЩ, но в момента смятам, че се наблюдава подновено купуване на щатски долари преди следващите данни за заплатите без селското стопанство на 6-ти ноември. Така че това ще е последният залог на пазарите, ако цифрата е силна, мисля че Фед  ще получи зелена светлина все пак да повиши лихвите през 2015 г. Но много хора все пак гледат към 6-ти ноември и тези данни за нивото на заплатите в САЩ и това в известен смисъл ни дава  последният и най-важен индикатор за 2015 г. дали ще повишат лихвите или не.

 

Това ще бъде решителна дата и тогава биковете ще се наситят на долари в дните преди това събитие. Благодаря Ви много, че ни гостувахте тази сутрин – Бернд Берг, директор за нововъзникващите пазари в SocGen.

Последни новини
Още от Новини