Николай Василев: Очаквам паритет на еврото и долара

Изпълнителният директор на Експат Капитал в предаването Инвестбук

Николай Василев, Експат Капитал. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Василев, Експат Капитал. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В нашия офис днес много обичаме Марио Драги заради това, което направи, коментира Николай Василев, изпълнителен директор на „Експат Капитал” изявленията на президента на ЕЦБ. Първо, той вдигна финансовите пазари по целия свят с между 1 и 3% и също така свали еврото с около 2 цента, а ние залагаме на долара тази година, поясни икономистът.

Той подчерта, че изявлението не е изненада, тъй като в Европа от доста време няма добър растеж, за разлика от Кита, който въпреки забавянето, продължава да „бумти”.  "В Европа наистина няма инфлация, тя е около нулата и дори под нулата, няма растеж, никакви политики за стимули досега не работят ефективно. Ниската цена на петрола допълнително сваля инфлацията."

"Очаквам еврото да продължи да пада – някъде до 1 към 1 със долара догодина. Въпрос на много кратко време е да падне под 1.10 според мен. Ние смятаме, че ако нищо не се промени по света, вървим към паритет. За да се промени това, трябва изведнъж Европа да изненада с много голям растеж, което изобщо не виждаме."

Василев коментира още, че инвеститорите по целия свят трудно живеят в периоди със супер ниски лихви и супер високи цени на активите, тоест вариантите за допълнителни печалби не са много.

"Пазарът на акции обикновено се хвърля от едната крайност в другата", каза той, посочвайки, че след огромните спадове през лятото, донякъде заради спада на Китай, сега пазарите бързо нарастват. "Октомври е златен за всички", каза той, обяснявайки това като корекция на спада. "Пазарът отиде толкова надолу, че и без нищо да се случва, той би трябвало да реагира нагоре. Драги само му помага." По думите му по-големите възможности са в доларовите активи - заради по-високата доходност и силния долар.

"Като икономист имам доста резерви дали политиката на печатане на трилиони долари работи. Светът никога не е бил толкова задлъжнял и залят с пари. Според мен кучето е заровено другаде."

Чуйте още във видеото

 

Последни новини
Още от Новини