Красен Станчев: Приходите от данък вредни храни са преувеличени

Планираният данък вредни храни е аморален, твърди икономистът в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков

Красен Станчев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Красен Станчев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакваните приходи от новия данък са 150 млн. лева, но като се махнат разходите, ефектът ще е 20 млн. лева, твърди Красен Станчев. Проектът на министерството на здравеопазването и министерството на спорта предвижда с новия данък „Обществено здраве“ да се обложат четири групи стоки.

Този разход ще се получи, тъй като ще има бягство към храни-заместители, обясни икономистът. Ще се намалеят оборотите и ще има съкращаване на работни места.

"И по линия на ДДС, тогава, когато имаме бягство към внос или заместващи храни или си ги правите вкъщи, което е икономиката на бурканите и има голяма традиция в България, тогава когато сметнете еластичността, то излиза, че в крайна сметка загубите по всички параграфи (ДДС върху заместващ внос, ДДС потребление, работни места, вноски в социалните фондове плюс помощите за безработица на хората, които ще бъдат съкратери) отиват на 176 млн. лева."

Примерът с Унгария е взет много едностранчиво и, второ, това сравнение е много странно, тъй като унгарците потребяват повече калории от българите, смята икономистът.

Станчев припомни, че данъкът е въведен в четири страни, в които ефектите са по-скоро негативни, с изключение на фискалнитет ефекти. В Дания е отменен, а във Франция има проблем. По думите му в тези страни има разследване за непозволена държавна помощ, защото не може да обложите всичко.

Аморалността е, че карате хората, които са по-несвободни в избора на храни да отиват към по-лоши храни. За определена група хора изборът ще бъде не каква храна да ядат, а между ядене и неядене, заключи Красен Станчев.

Проф. Генчо Начев, директор  на болница “Св. Екатерина”  също коментира темата в сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria:

Начинът на хранене е въпрос на материални възможности, така че тази инициатива мисля, че е положителна, доколкото се опитва да промени манталитета на българина.

Чуйте още във видеото:

[video]

Вижте и видеото от участието на Владимир Каролев, който коментира осигурителните прагове и други актуални теми

 

Последни новини
Още от Новини