Иван Нейков: Кой ще замести хората, излизащи от пазара на труда

Експертът коментира още намаляването на безработицата и демографските тенденции

Иван Нейков, председател на Балканския институт по труд и социална политика в предаването Бизнес старт на телевизия Bloomberg TV Bulgaria, 22/10/2015 Иван Нейков, председател на Балканския институт по труд и социална политика в предаването Бизнес старт на телевизия Bloomberg TV Bulgaria, 22/10/2015

Иван Нейков, председател на Балканския институт по труд и социална политика пред Ганиела Ангелова в предаването на телевизия Bloomberg TV Bulgaria "Бизнес старт" на 22 октомври 2015.


Намаляваща безработица

Забелязва се тенденция през последната 1,5 г. на намаляване на официалната безработица, защото има отрасли с излизане от кризата, каза Иван Нейков.


"Най-категоричен е примерът с IT сектора, в който се търсят хиляди специалисти. Другата причина за намаляване на безработицата е, че продължава миграцията, напускането на част от работната сила извън страната.

Вероятно в следващите години, ако всичко върви нормално ще има нови отрасли, които ще излизат от кризата. В резултат на това обаче вчера НСИ обяви ръст на разходите за обезщетение за трудови злополуки. Част от хората са загубили част от трудовите си навици и се появяват злополуки".


Демографията

Необходимо е трудовото законодателство и здравеопазването да се насочат към възрастните хора, каза Иван Нейков.


"Днешният 60-годишен човек не е 60-годишният човек отпреди 50 г. Работоспособността на голяма част от хората се съхранява с годините. Нямаме и Европа няма друга алтернатива, освен поетапно увеличаване на пенсионната възраст. Моята генерация може да не доживее, но вашата ще го види:  пенсиониране на 67-68 години.

Увеличаване на пенсионната възраст означава много бързо да вървят още два процеса - промяна на трудовото законодателство, за да отрази ръста на дела на възрастните работници. Сега ги няма младите, с които да заместим възрастните. Два пъти по-малко са младите, които ще заместят хората, които ще излизат от пазара на труда".

Четете още: Калфин: Всички минимални осигурителни вноски ще се увеличават със 7,5%

 

Последни новини
Още от Новини