Фондът на фондовете започва да разпределя средства през януари

Институцията ще управлява двойно повече финансови инструменти

снимка: МФ снимка: МФ

Първите финансови инструменти по линия на еврофондовете ще бъдат разпределени в началото на 2016. Те ще се управляват от новото дружество „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД“, заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на пресконференция за представянето на ръководството на дружеството.

Средствата за финансови инструменти са двойно повече от предходния програмен период. За първи път България ще ги управлява сама. Досега това е ставало с помощта на партньори – най-вече от ЕИФ.

Прочетете още в интервюто на Томислав Дончев пред Bloomberg TV Bulgaria

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни при представянето, че още преди години от ЕК е дадено указание да се използват финансовите инструменти и уточни, че това е различно финансиране, то не е безвъзмездно и наподобява кредитното финансиране – доколкото парите, които са получени, трябва да се върнат.

„Разликата от кредита, който бихте получили от една традиционна банка, е, че при ползването на инструмент за финансов инженеринг и достъпността, и лихвата са много по-изгодни“ – каза още Дончев. Предизвикателството в новия програмен период е управляването на много по-голяма сума за финансов инженеринг. Тя е близо 10 % от всички пари.

Финансовият министър коментира, че „преминаването от грантово финансиране към финансиране с ФИ изисква от нас много голяма подготовка, както от страна на държавните органи, така и от страна на бенефициентите".

„В оперативните програми за новия период има предвидени 777 млн. евро за инициативи под формата на ФИ. Оперативните програми са ОПРР, ОПИК, ОПОС и ОПРЧР. От тази сума допълнително, в преговори с Европейската комисия, беше взето решение 102 млн. евро да бъдат заделени за Инициативата за малките и средни предприятия" - допълни министърът на финансите.

Ресурсът, който ще му бъде представен за управление, ще бъде „разпространен“ през финансовата система, която функционира в България, на база на договори между Фонд мениджъра и финансови институции.

Горанов представи Управителния съвет на дружеството, който се състои от трима членове – Валери Белчев, Иван Даков и Мартин Дановски.

В началото на януари 2016 г. ще  се сключат договорите с управляващите органи на четирите оперативни програми и обявяване на първите схеми за кандидатстване. Също така ще бъдат продължени споразуменията с трите банки – Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), с цел оказване на техническа помощ през целия програмен период 2014 – 2020 г.

Кой ще управлява Фонда на фондовете?

Валери Белчевпредседател на Управителния съвет и изпълнителен директор

Белчев е работил в „Ейч Ес Би Си“ (CCF HSBC), „Креди Агрикол Индосюез“ (Credit Agricole Indosuez), „Фортис Банк“ (Fortis Bank) и „Сосиете Женерал“ (Societe Generale), в периода от 2000 до 2006 г. Занимавал е с финансови услуги, а от 2014 г. се присъединява към Българската банка за развитие, като началник на отдел „Бизнес развитие“. Валери Белчев притежава магистърска степен по публична администрация от Harvard University.

Иван Даков – заместник-председател на Управителния съвет и изпълнителен директор

Даков започва кариерата си в дирекция „Трежъри“ на „МКБ Юнионбанк“ през 1995 г., а през 2008 г. се присъединява към ръководството й, като директор на „Корпоративно банкиране на МСП“.

Мартин Дановски – член на Управителния съвет

Мартин Дановски е  съветник по икономическата политика в кабинета на заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика. Управлявал е мултинационалната маркетингова група „Хавас Уърлдуайд“ (Havas Worldwide) за регионa на Балканите и е работил по европроекти.

 

 

Последни новини
Още от Новини