Дрони във все повече индустрии

Юлиян Маслянков, TBI Info в предаването Бизнес старт на 22 октомври 2015

AS-MC01-P multicopter (UAV), разработен от Aerosense Inc., съвместна компания на Sony Mobile Communications Inc. и ZMP Inc., показан на 24/7/2015. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg AS-MC01-P multicopter (UAV), разработен от Aerosense Inc., съвместна компания на Sony Mobile Communications Inc. и ZMP Inc., показан на 24/7/2015. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Юлиян Маслянков, TBI Info, коментира индустрията на дроните в предаването Бизнес старт на телевизия Bloomberg TV Bulgaria. Маслянков говори с Иван Нончев на 22 октомври 2015.

 

Дроните са индустрията на бъдещето

Индустрията на дроните може да достигне 8.4 млрд долара до 2019 според проучване на ABI Research. В България потенциалът за нея е в редица сектори, включително земеделие и строителство, каза в студиото на Юлиян Маслянков.

"Тази част от индустрията са главно стартъпи, но в следващите години да стане индустрия за няколко милиарда. Това е бъдещето. Дрони могат да се използват на много места, главно заради намаляване цената на процесорната мощ".

Кадрите

"Университетите у нас са много назад от това развитие, но в света не е така. Там роботиката е силно застъпена. У нас е силно застъпена в Техническия университет, но не в такава висока степен като в САЩ".

 

Индустрията

Индустриите, които могат да се променят най-силно с навлизането на дроните са земеделие, застраховането, особено на земеделски площи, както и строителството. Дроните могат да извършват бързо и евтино всякакви услуги, свързани с наблюдение за ютилити компании: електропроводи, петролопроводи, каза още Маслянков.

 

Четете още: EASA предлага дроните да се разделят на три категории.

 

Последни новини
Още от Новини