Бурята на Марио Драги: Реакции

ЕЦБ сигнализира за възможно удължаване на програмата от количествени облекчения и потопи еврото.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги. снимка: Martin Leissl/Bloomberg Президентът на ЕЦБ Марио Драги. снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Президентът на банката заяви, че въпросът за нови парични стимули ще се разглежда през декември.

По време на пресконференцията след заседанието Драги подчерта, че банката е отворена "за цялото меню от инструменти в паричната политика".

Проследете новината в развитие тук.

Ето какво коментираха експертите пред Bloomberg TV Bulgaria и bloombergtv.bg:

Борис Петров: Не очаквам решение през декември

Индиректно комуникацията на ЕЦБ е насочена към отслабване на еврото, за да може ефектът от покачването на лихвените проценти в САЩ да се смекчи, коментира финансистът Борис Петров в предаването „В развитие” с Делян Петришки.

Очаквам доходността да падне по цялата крива. Една от възможните реакции е удължаване на програмата, каза той.

Не мисля, че лихвата по депозитното улеснение ще бъде намалена, тъй като това ще повлияе много силно на доходността на кредитните институции. Биха опитали в увеличение на хоризонта на програмата и на месечните покупки, каза той.

Той очаква не само промени на абсолютния размер, но и на композицията на активите. Биха могли да се разширят мерките по т. нар. инструменти с вграден кредитен риск, както и да се даде мандат за разширяване на покупките от някои от централните банки. (Сега програмата е на солидарна основа)

Но би могло да има определени търкания и затова Петров не е сигурен, че решението ще бъде взето през декември.

Бундесбанк бяха скептични в ефективността на тази програма и очаквам тази дискусия да продължи.

Той припомни, че  пенсионните фондове и застрахователите са в риск, както предупредиха от МВФ. Застрахователите например имат полици с фиксиран доход, който не биха моли да се изпълнят.

Финансистът Бисер Манолов: Евро под 1.10 долара

Новото е, че Драги за първи път спомена за удължаване на програмата след септември и за неопределен период от време. Централната банка не е щастлива с нивата на икономически растеж в еврозоната. Но на няколко пъти Драги не успя да отговори на въпроси за структурните мерки. Без това еврозоната няма как да тръгне към икономически растеж. Въпросът е дали не влизаме в безкраен период на количествени облекчения? Най-прекият ефект от политиката на количествени облекчения е надуването на балона на облигациите. Парите не стигат до реалната икономика чрез кредитирането, въпреки че през последните месеци имаше подобрение, каза Манолов. За еврото основният фактор е отварянето на ножицата в резултат на очакванията за повишаване на лихвите в САЩ и продължаването на QE. Това ще тласне валутата под 1.10 долара.

Генади Гешев, ръководител "Международни пазари" в "Елана": Инфлацията ще бъде следена зорко

Реакцията на пазарите е показателна. Еврото поевтинява, а борсовите индекси в Европа са нагоре. Като цяло няколко са ключовите моменти в пресконференцията на Драги. Срокът на програмата за изкупуване може да бъде увеличен и след 2016-та. Инфлацията ще бъде следена зорко и ще се взимат подобаващи мерки, ако тя продължи да бъде ниска. Вероятно в скоро време може да станем свидетeли на ново понижение на лихвения процент или до увеличаване на програмата за изкупуване на облигации не само като продължителност, а и като размер.

Коментарът на финансиста Борис Петров на живо от студиото на Bloomberg TV Bulgaria - във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини