Бизнесът и администрацията в България са два свята: Монтюпе

Мишел Бризон, индустриален директор на Монтюпе

Мишел Бризон, индустриален директор за Франция и България на Монтюпе, базирана в Русе за условията за правене на бизнес и защо част от производството й нас бе спрямо - коментар в предаването на телевизия Bloomberg TV Bulgaria "В развитие" с Вероника Денизова на 22/10/2015.

Откъс от интервюто:

Предимствата да се прави бизнес в България

"По класацията на Световната банка България е 38-о място. Това е добра позиция. Франция е 31-о място.

Качеството на работната сила е едно от предимствата. За инвеститорите важни са разходите за труд и данъците. Но не е само това. За автомобилната индустрия географската позиция на България е много важна.

Големите заводи на Renault в Турция и в Румъния - на Ford и Dacia.

Друго предимство за нашия бизнес, който изнася, е фиксираният курс между лева и еврото".


Трудностите да се прави бизнес в България

"Наемането на експерти е една от основните трудности. Много от тях са в чужбина. Мечтата на младите студенти е да работят в чужбина. Трудно е да ги задържим в България.

Втората трудност са много тромавите регулации и администрация. Както казваме в бизнеса "не е направено да работи".

Бизнесът ни порасна много бързо в България и сме много доволни. Но имаше нужда от много усилия да постигнем тези резултати. По-доброто сътрудничество между индустрията, бизнеса и администрацията биха облекчили нещата за инвеститорите и ще привлече повече инвеститори.

Днес са като два отделни свята".


Инвестиции

"В момента сме поискали разрешение да увеличим операциите си в България. Процедурата е бавна: започнахме преди две години и още продължава".


Околната среда

След като в края на септември Регионалната инспекция по околна среда затвори част от производството на компанията, в студиото на Bloomberg TV Bulgaria Мишел Бризон обясни, че "досега Монтюпе не разбира защо е спряно това производство".

"Заводът в Русе отделя два пъти по-малко емисии от допустимото", каза Бризон.

Според експертите компанията е превишила дебита на производството и пречиствателните й системи не са се справили.

"Точно това се съобщава, но става дума за превишаване на дебита на производство само за единия терминал на завода, които са 27, и беше по-малко от допустимото. През юни повредата бе отстранена. Резултатите от проверките на на РИОСВ и Монтюпе са отлични.

Днес не разбираме защо има неразбирателство и, което е по-лошо, какво да направим, за да го започнем отново.

Не сме направили препоръки от инспекцията, ние трябваше да направим предписание, ние направихме измервания и те са добри. Очевидно нещо някъде липсва, а ние не знаем какво е то. Това е административна процедура, която не разбираме.

Пропускът в системата

 

Мишел Бризон каза, че заводът в е "много по-добър от този във Франция, по-модерен, по-добре пригоден за служителите и околната среда. Най-високият клас в Монтюпе".

Чуйте цялото интервю във видеото.

 


Канадският производител на компоненти Linamar Corp се е съгласил да купи френската компания Montupet SA за 771 млн евро в брой, съобщи Bloomberg. Така базираната в Онтарио Linamar ще добави производствени обекти в Европа, Северна Америка и Азия.

"Montupet е технологичен лидер на пазара, добре позната и уважавана за опита си в сегмента на производството на цилиндрични глави", каза главният изпълнителен директор на Linamar Линда Хейзенфрац в изявление, цитирана от Bloomberg.

Сделките между доставчици на части за автопроизводителите тази година досигнаха 43 млрд долара, със средна премия от 20%, показват данните, събрани от Bloomberg. Автоиндустрията се консолидира за спестяване на разходи и развитие на предлагането, след като автомобилните гиганти предпочитат да работят с по-малко доставчици.

Последни новини
Още от Новини