Ще успее ли Трюдо да смени курса на канадската икономика?

Какво да очакваме от икономиката след спадащите цени на петрола?

Джъстин Трюдо и съпругата му Софи празнуват победата на либералите. снимка: Kevin Van Paassen/Bloomerg Джъстин Трюдо и съпругата му Софи празнуват победата на либералите. снимка: Kevin Van Paassen/Bloomerg

Либералната партия, която преди изборите бе третата парламентарна сила, ще има мнозинство в новия парламент и ще състави правителство, показват неокончателните данни. Тя спечели 184 от 338 места, а имаше нужда от 170, за да получи мнозинство. Консерваторите останаха втори с победа в 107 окръга, следват ги Новите демократи Квебекският блок. Победата на либералите е най-големият обрат в историята на Канада, като партията добави 150 мандата спрямо предишните избори.

Вероятният нов правителствен ръководител на Канада, 43-годишният Джъстин Трюдо, е известния и харизматичен канадски премиер Пиер Трюдо, който бе на власт до 1984 г. Бившият учител се включва в политиката едва след смъртта на баща си през 2000 г.

Той спечели с обещания за увеличаване на данъците на богатите, повече инвестиции в инфраструктура и легализиране на марихуаната по модела на Колорадо.

Какво да очакваме?

Изборите се концентрираха върху икономиката на Канада и след като петролната вълна отмина, тя трябва да разкрие нови двигатели на растежа.

Докато Канада не преодолее препятствията пред производителността и конкурентоспособността, тя ще продължи да показва циклично поведение, подобно на това на развиващите се пазари, посочва Дейвид Уот, главен икономист на HSBC Bank Canada, цитиран от Bloomberg.

За инвеститорите това сравнение не е изненада. Канаднският индекс S&P/TSX Composite следва движението на MSCI Emerging Markets доста отблизо.

Това е е странен момент за песимизъм спрямо перспективите на Канада. Цените на петрола се стабилизираха, икономиката отчете ръст през юни и юли (ръстът през второто тримесечие се забави до 1% на годишна база – б.р.) и вътрешното търсене в САЩ, най-големия търговски партньор, расте.

Но икономистите се съмняват, че САЩ ще помогнат както преди. Според Стивън Енгландър, отговарящ за валутната стратегия на G-10 в Citibank, има връзка между намаляването на неенергийния износ и доминацията на Мексико в преработващата промишленост на САЩ. Мексико се възползва от това, че се е интегрирал по-добре в много вериги на доставки. Отслабващата валута на Канада помогна на страната да увеличи разходната конкурентоспособност спрямо САЩ, твърди Уот, но това не променя значително числата.

Канадската икономика се ребалансира така че да произвежда повече търгуеми стоки, които не са суровини и развитие на услугите, но това няма да е лесен преход. Той ще бъде съпроводен с по-ниско търсене на труд в секторите произвеждащи суровини, намаляващи разходи за внос и по-слабо търсене за нетъргуеми стоки, услуги и жилища, твърди Уот.

HSBC дори смята, че няма солидни доказателства, че обезценяването на валутата подхранва ръста ан износа след финансовата криза. Банката очаква Канада да се върне към расетж през второто полугодие на 2015, но смята, че зелените кълнове на оживлението са съпроводени с облаци.

Спадът на износа през август и признаците за подновено свиване на производствената активност през август и септември, както и неубедителните данни от САЩ показват, че въпреки увеличението в средата на годината, неенергийният износ и икономиката като цяло са изправени пред забалежими предизвикателства.

Вътрешното търсене трудно би подкрепило икономиката, тъй като задлъжнялостта на домакинствата е на рекордни нива.

Намаляването на покупателната способност от по-ниските цени на петрола, който натискат канадския долар не помага.

Инвестициите в жилищни имоти са 7% от БВП, което също е близо до  исторически връх.

Поевтиняването на петрола се отрази на корпоративните печалби и оттук може да се очаква забавяне на инвестициите.

Последни новини
Още от Новини от света