Наемите за бизнес имоти се повишават

Активизират се спекулативните сделки за бизнес имоти

Офис сграда. снимка: Johan Jeppsson/Bloomberg Офис сграда. снимка: Johan Jeppsson/Bloomberg

На приблизително 97 млн. евро възлиза обемът на инвестициите в бизнес имоти в България през първите девет месеца на годината. Това показват данни на консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.

Почти две трети от сделките за периода – за 58 млн. евро, са с парцели, показват още данните на компанията, цитирани от Инвестор.бг.

Според експертите активната покупко-продажба на терени за строителство на офиси, жилища и логистични площи е индикация, че пазарът навлиза в нов възходящ цикъл. Проектите са по-малко, но пък са по-добри и по-качествени, коментира изпълнителният директор на компанията Михаела Лашова.

Инвеститорите явно вече са разчели сигналите на пазара и през последните месеци в София тръгнаха няколко спекулативни проекта – вторият етап на логистичния парк East Ring, третата фаза на 3ММ Лого център, втора сграда в Universal Logistics и Ring Road Logistic Park.

След като бъдат завършени в следващите месеци, предлагането на наемния пазар ще нарасне с над 30 хил. кв. м, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в компанията.

Очакванията са новите площи бързо да се усвоят, предвид че търсенето е засилено, а свободните площи паднаха под критичното ниво от 2%.

Това катализира и наемите в сегмента, които вече са над 4 евро за кв.м средно, а за площите на една от най-ключовите и желани локации – в района на столичното летище, дори превишават 5 евро.

Още пазарни анализи четете и в Инвестор.бг

Последни новини
Още от Новини