Андрей Делчев: Информационната система на митниците не работи

Председателят на БПГА в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

​Констатирахме от нашите срещи с експерти, че системата (Българската акцизна централизирана информационна система, БАЦИС)  не работи така както трябва. "Губят се записи, губят се периоди", каза председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев в предаването на телевизия Bloomberg TV Bulgaria с  "В развитие" на 21 октомври 2015.

Българска петролна и газова асоциация внесе на 14 октомври 2015 сигнал при главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на работата на БАЦИС към Агенция «Митници».

Становището е подписано от всички членове на Асоциацията с изключение на една компания – членка, която е голяма международна компания и не е успяла да го съгласува.: Бент Ойл Ад, Булмаркет ДМ ООД, Ви-Газ България ЕАД, Газтрейд АД, Инса Ойл ООД, Литекс АД, Лукойл, ОМВ, Петрол АД, Приста Ойл Холдинг ЕАД, Ромпетрол България ЕАД, Синергон Петролеум ЕООД, Шел България ЕАД.

Преди 4 години Агенция Митници започна изграждането на БАЦИС, която трябваше изцяло да засече движението на горивата.

„За да бъдат всички търговци  свързани със системата, те самите похарчиха много пари – 150 млн. евро за бранш, може би.”, поясни Делчев.

Тези инвестиции се калкулират в себестойността на продукта.

„В най-лошия случай намираме небрежност – система, за която са платени страшно много пари не работи”, каза Делчев.

Целият пазар е засегнат, при положение, че не може да се разчита на БАЦИС, очевидно, че облагодетелства едни предприятия за сметка на други.

Андрей Делчев настоява начинът, по който фирмите от светлата част на бизнеса биват третирани, да се отнася за всички.

Той коментира и извънредното заседание на OPEC във Виена.

„Очаквам индикации какво ще се случи на редовната среща през декември. Участието освен на други страни, особено на Русия, прави дискусията твърде важна за нас при нашата 100% зависимост от руския петрол.”

Въпросите на БПГА

  1. Осигурено ли е събирането  на акциза от всички горива, постъпили  на българския пазар?
  2. Всички задължени по ЗАДС лица ли са изпълнили задълженията си във връзка с БАЦИС или има такива, които не са ги изпълнили точно и са осъществявали дейност, без да отговарят на изискванията на Закона?
  3. Ако има такива лица, какви действия е предприела митническата администрация спрямо тях?
  4. Спрямо кои икономически оператори са извършвани гореспоменатите „ръчни” проверки и има ли оператори, които не са били проверявани?
  5. Ако има лица, които не са били проверявани, възможно ли е същите да бъдат проверени в момента или данните за техните транзакции липсват в масивите на Агенция „Митници”?
  6. По какви причини за дълъг период от време не е осъществена връзка между БАЦИС (Агенция „Митници“) и НАП?

Чуйте цялото интервю във видеото.

Вижте коментара на енергийния експерт Васко Начев пред Bulgaria ON AIR.

Последни новини
Още от Новини