Виолина Маринова: Имаме достатъчно буфери

Главният изпълнителен директор на Банка ДСК в Инвестбук

Виолина Маринова, Банка ДСК. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Виолина Маринова, Банка ДСК. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По думите й с приемането на закона за преструктиране на банките и след докладите за състоянието на банковия надзор на Световната банка и МВФ е направено необходимото за стабилизиране на банковия сектор. "Мисля, че в момента централната банка предприема всички необходими действия, така че да се осъществи вътрешно преструктуриране на банките.", каза тя.
Според Маринова е правилно решение новата дирекция по преструктуриране да бъде в БНБ. (Дирекцията трябва да бъде изградена до края на годината и ще бъде на пряко подчинение на управителя - б.р.) Тази дирекция ще бъде независима, защото си има банков надзор със своите функции и задължения и отделно ще има дирекция, която би предприела мерки в състояние на криза, подчерта Маринова.

Има едно нововъведение в банковия надзор - превантивна роля на банковия надзор, инспекции на място, конкретно дистанционен надзор в Управление Банков надзор. Това нововъведение ли е?

Допреди няколко години дистанционен надзор съществуваше в "Банков надзор" и аз мисля, че това е изключително важно, защото предварително наблюдаваш какво е състоянието на банките. В централната  банка се получават отчети, анализира се състоянието и се решава дали да се пристъпи към проверки на място. Допреди години нямахме проблеми. Мисля, че това е правилното решение.

Г-жо Маринова, как Банка ДСК се подготвя за проверката на качеството на активите и стрес тестовете?

Първо, да кажа, че в Европа банките се подготвят в продължение на три години, а тук ние трябва да се подготвим много бързо, тъй като до средата на следващата година то трябва да е приключило. Как се подготвя Банка ДСК? Ние правим предварително преглед на активите. Разбира се, ще сключим договор с фирма, която ще ни консултира в тази посока, тъй като още не е напълно ясна методологията, по която ще се извършва оценката на активите. ДСК поначало е доста консервативна, когато прави оценка на обезпеченията. Всяка банка си има своя политика, нашата кредитна политика е такава. Имаме достатъчно буфери, но независимо от това не познаваме достатъчно добре методологията, която ще бъде определена. В момента централната банка прави конкурс за избор на консултант, който трябва да предложи методология за оценка на активите, както и критерии за избор на фирма, която ще осъществи такава в банковата система на България. Очаква се в средата на следващата година този процес да приключи.

Да свързваме ли тези проверки с рекордно ниския темп на банковото кредитиране в България?

Аз мисля, че това няма отношение. Банките са достатъчно ликвидни и кредитират и в момента. Няма значение дали трябва да се прави преглед на активите или не. Разбира се, че след кризата с КТБ банките са по-предпазливи (...) Мисля, че ние сме готови и имаме възможност да кредитираме както фирми, така и граждани.

Чуйте повече във видеофайла

 

Последни новини
Още от Начало