Ще принуди ли скандалът VW да се откаже от емблематични марки

VW може да продаде част от бизнесите си

Изправен пред милиарди евро загуби заради скандала с вредните емисии, VW може да трябва да обмисли продажбата на част от империята си, включваща 12 марки и изграждана през последните 20 години. Немската компания произвежда всичко от евтини автомобили до мотори и тежки камиони.

Докато в миналото VW можеше да си позволи да поддържа части от бизнеса, като Seat и Bugatti, които изпитват финансови трудности, евентуалната им продажба сега ще помогне за покриването на разходите, свързани със създалата се криза.

„VW притежава няколко марки, които попадат в категорията ‘хубаво е да ги имам’”, каза Щефан Братзел, директор на Центъра за автомобилен мениджмънт към Университета по приложни науки в Бергиш Гладбах, Германия. Той изчислява, че скандалът ще струва на VW 30 милиарда евро. „Bugatti, Lamborghini, също и Ducati не са важни за печалбите на компанията”, продължава Братзел.

Новият главен изпълнителен директор на VW Матиас Мюлер каза през този месец, че макар и компанията да не се нуждае от революция, той отлага или преустановява проектите, които не са от първостепенно значение, за да намали разходите след избухването на скандала. Мюлер каза, че разходите около скандала ще са много по-високи от вече заделените 6,5 млрд. евро.

 

Последни новини
Още от Новини