Еврофондовете: от грантове - към финансови инструменти

Томислав Дончев пред Bloomberg TV Bulgaria

Какво ще прави България след 2023, когато европейското финансиране приключи? Коментар в студиото на Bloomberg TV Bulgaria Томислав Дончев в предаването Бизнес Старт на 19 октомври 2015. Томислав Дончев говори с Ганиела Ангелова.

Томислав Дончев: "Ще има нови, тежки преговори за това как ще изглежда следващия програмен период. Като водещ преговорите на този програмен период (2014-2020 г. - б.р.), който сега започва, съм убеден, че ще бъдат тежки.

Например предните преговори бяха в светлината на дълговата криза, което ви говори за това как пада желанието на нетните донори, старите, богати държави да дават пари. Нямам усещането, че новите преговори след 3 г. ще бъдат в по-добра светлина.

Въпросът е т.нар. кохезионни държави, тези, които трябва усилено да организират и инфраструктурата, и администрациите, и икономиката си, да имат критичен обем от финансиране, за да продължат това, което правят.

В прав текст: България не би могла да разчита на по-голям обем финансиране.

Със сигурност ще бъде успех, ако се запазят сходни равнища като това в този програмен период - България все пак ползва повече пари отколкото в предишния и със сигурност характерът на финансирането ще бъде променен.

От грантовото финансиране, където се дават безвъзмездно пари и на общини, и на държавни институции, и на малки и средни предприятия, все повече финансирането ще има друг характер, т.нар. финансови инструменти, финансов инженеринг, т.нар рециклирани пари, които се ползват повече от веднъж.

Това са инструменти, подобни, не тъждествени на кредитните, но по много по-облекчени условия и много по-атрактивна лихва.

Основният акцент все повече ще се премества върху ефекта от парите, не върху усвояването."

Чуйте цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини