Започна модернизацията на хранилището в Чирен

Два нови сондажа ще увеличат възможностите за съхраняване на газ

Хранилището в Чирен. снимка: "Булгартрансгаз" Хранилището в Чирен. снимка: "Булгартрансгаз"

С прокарването на нов експлоатационен сондаж Е-72 на 20 октомври бе дадено началото на процеса по модернизация на подземното газово хранилище в Чирен, Северозападна България. Проектът предвижда два нови сондажа, с които да се увеличат възможностите за дневен добив и нагнетяване на природен газ.

Проектът предвижда до 2017 да има общо два нови сондажа, с които да се увеличат възможностите за дневен добив и нагнетяване на природен газ при контрол на качеството. В близките години ще бъдат направени 10 нови сондажа.

В момента българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ работи по два проекта – единият за модернизация, а другия за разширяване на подземното газово хранилище в Чирен. „Новият експлоатационен сондаж в Чирен е доказателство, че са в ход всички усилия за модернизация на националната газопреносна мрежа“, коментира при откриването изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов.

Модернизацията на инфраструктурата на газовото хранилище „Чирен“ ще позволи да бъде увеличен дневният добив на природен газ от 4,2 млн. куб. м. до над 5 млн. куб. м. Стойността на проектирането и експлоатацията на сондаж Е-72 е 10,4 млн. лв. Проектът се финансира изцяло със средства на „Булгартрансгаз“ ЕАД. Сондирането ще приключи в края на месец януари 2016 г., след което апаратурата ще бъде преместена на следващия сондаж Е-73. В края на 2016 г. двата нови сондажа ще бъдат включени в редовна експлоатация.

След осъществяване на цялостния проект по разширяване на подземното газово хранилище в Чирен се предвижда увеличаване на количествата съхранен газ и на дневните количества на добив и нагнетяване от сегашните 550 млн. куб. м и 4.2 млн. куб. м/ден до максимум 1000 млн. куб. м. и съответно 10 млн. куб. м/ден. Една от дейности в процеса по разширение е 3Д сеизмиката, за която е одобрено финансиране от Европейската комисия в размер на близо 4 млн. евро.

Това е част от мащабна инвестиционна програма на „Булгартрансгаз” – дружеството, което оперира газопроводната система. Преди дни бе открита модернизираната компресорна станция в Ихтиман. Проектът за 17.7 млн. евро е изпълнен от ГБС.

В момента се изпълнява и модернизация на четири от шестте компресорни станции по мрежата за транзитен пренос на природен газ през територията на страната ни за Турция, Гърция и Македония. Общата стойност на проекта за реконструкция на компресорните станции „Ихтиман“, „Странджа", "Петрич" и "Лозенец“ е близо 104 млн. евро и включва изграждане на нискоемисионни газотурбинни компресорни агрегати. Предвижда модернизацията на компресорните станции да завърши до края на 2016 г.

Последни новини
Още от Новини