Кое забави интерконектора за Гърция

Томислав Дончев пред Бизнес старт на 19 октомври 2015

Газопровод, Украйна, снимка: Vincent Mundy/Bloomberg Газопровод, Украйна, снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира забавянето на интерконектора с Гърция и газовите връзки на България в интервю с Ганиела Ангелова в предаването на Bloomberg TV Bulgaria "Бизнес старт" на 19 октомври 2015.

Газовата карта

Томислав Дончев определи газовата карта като динамична: "не е ясно кой от сценариите ще бъде актуален  след година-две".

"Нашата позиция е, че трябва да сме отворени за всички опции", каза Дончев.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи два фактора, повлияли за забавянето на интерконектора с Гърция: политическите процеси в съседната страна и поисканият от България по-голям дял европейско финасиране.

"За първото правителство на Алексис Ципрас проектът не бих казал, че беше приоритетен, после в служебното правителство нямаха желание да се заминават. Сега, надявам се, с новия кабинет проектът отново да е на дневен ред", каза Дончев

Вторият фактор е била позицията на България, че "подобен политически проект, който има и икономическа логика и най-вече газовата сигурност" трябва да има еврофинансиране:

 

"Първият вариант на проекта за 3 до 5 млрд куб.м е получил само около 50 млн финансиране. Позицията ни е, че трябва да бъде финансиран с по-голям дял европейски пари най-вече заради неговата стратегическа важност.

Това не е единственият интерконектор, а когато говорим за газовата свързаност не бива да имаме предразсъдъци относно произхода на газа. Трябва да имаме претенция доставките да бъдат сигурни (т.е. непрекъсваеми) и претенция към цената.

Колкото повече газови връзки имаме, толкова повече сигурност и по-добра цена ще имаме. И в южно направление не бих изключил и варианта за руска тръба през Черно море, като част от стария Южен поток", каза Дончев.

Чуйте цялото интервю във видеото.

Последни новини
Още от Новини