Темповете на растеж в Китай на 25-годишно дъно

Китайската икономика с ръст от 6.9% в Q3

Шанхай, Китай, 2 октомври 2015. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Шанхай, Китай, 2 октомври 2015. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската икономиката е на път да отбележи най-бавният си годишен растеж за последните 25 години.

Китайската икономика се разшири повече от очакваната прогноза на икономистите за третата четвърт на 2015 г. Монетарната политика и фискалните стимули поддържат политиката за растеж на премиера Ли Къциян.

Брутният вътрешен продукт нарасна до 6,9% през трите месеца до края на септември в сравнение с година по-рано. Националното статистическо бюро изнесе в понеделник 19 октомври данните, които разминаха прогнозите на икономистите за растеж от 6.8%.

Силният сектор на услугите и стабилните потребителски данни, компенсират заниженото производството и износа. Правителството намали лихвените проценти пет пъти от ноември миналата година и подсили разходите за инфраструктура през последните месеци, за да запази целта от 7% за ръст в икономиката.

"Това е, което ние наричаме икономика на две скорости", каза Жию Хайбин, главен икономист за Китай в JPMorgan Chase & Co. в Хонг Конг. "Забавянето в производствения сектор е по-големият проблем за китайската икономика."

Акциите продължиха покачването си, Shanghai Composite Index добави 0.5 на сто до 3 408.41 в 12 часа местно време. Юанът търгуван в Хонконг изтри загубите, докато австралийският долар се покачи след данните.

Темпът на растеж в сектора на услугите се ускори до 8.4% през третото тримесечие. Промишленото производство през септември нарасна до 5.7% спрямо година по-рано. Продажбите на дребно се увеличиха до 10.9%, в сравнение с 10.8% прогнозирана печалба за месеца.

 

Инвестициите с фиксирана възвращаемост се покачиха с 10.3% през първите девет месеца от същия период на миналата година, в сравнение със средната прогноза за ръст от 10.8%. Това е най-бавния темп на печалби от 2000 г. насам.

По-бавният растеж на промишленото производство, както и данните за инвестициите с фиксиран доход накара някои икономисти да поставят под въпрос надеждността на данните за БВП.

"Ние не се доверяваме напълно в цифрите и сме изненадани от растежа в сектора на услугите, който предизвика колапса на пазара на акции", казаха икономистите от Bloomberg, Том Орлик и Филдинг Чен.

Забавянето в растежа на страната се отрази и на консумацията на енергия, която е намаляла с 0,2%, в сравнение с година по-рано, през септември. Намалелите инвестиции в недвижими имоти и излишъкът в индустриалния сектор оказаха влияние върху тежката промишленост. Китайската икономиката е на път да отбележи най-бавният си годишен растеж за последните 25 години.

Проблемите в Китай се отразяват на световната икономика, повече от всякога. Председателят на Федералния резерв, Джанет Йелън миналия месец изтъкна загриженост за икономиката на Китай като една от основните причини за отлагане повишаването на лихвените проценти.

 

Дефлация в производството

Рекордно ниво на дефлация в производството отбеляза китайската икономика, като достигна най-лошите си стойности от март 2009 г. Индекса измерващ растежа в производствения сектор (Caixin Manufacturing PMI) се сви до рекордните 47.2  през септември, в сравнение с 47.3 през август 2015 г., което потисна цените на промишлените стоки в световен мащаб.

 

Мерки срещу забавяне на икономическия растеж

Политиците използваха различни фискални мерките срещу ниската инфлация и забавянето растежа на икономиката на страната. Народната банка на Китай намали лихвените проценти до рекордно ниски нива и понижи изискванията за задължителните банкови резерви на страната.

Министерството на финансите, отхлаби паричната политика за отпускане на заеми и стимулира одобрението на бизнес проектите за развитие на икономиката и създаване на нови работни места, с цел повишаване на заетостта и стимулиране на инфлацията. Средната стойност на индекса (CPI) измерващ инфлацията в Китай за 2015 е 1.56%

Резултатът от представянето на икономиката и данните за БВП на страната"трябва да бъде вот на доверие във взетите мерки, които правят необходимото", каза Тим Кондън главен анализатор на ING Groep NV в Сингапур.

От Владислав Димитров

Последни новини
Още от Новини