Петрол за $80 до 2г: Ханке

Проф. Стив Ханке на конференцията Образование и бизнес, 11 май 2015. Снимка: Bulgaria ON AIR Проф. Стив Ханке на конференцията Образование и бизнес, 11 май 2015. Снимка: Bulgaria ON AIR

Ако България влезе в еврозоната това ще е бедствие, каза професорът по приложна икономика в университета Джонс Хопкинс Стив Ханке в телефонно интервю за Ивайло Лаков в първото предаване Светът е бизнес по Bloomberg TV Bulgaria на 19 октомври 2015. Проф. Ханке прогнозира плавен ръст на цената на петрола в рамките на две години "до 80 долара за барел".

Бежанската криза и икономиката

Проф. Ханке оцени бежанската криза в Европа като сериозен проблем за икономиката на общността. Според него опасността идва от "политическата класа, която в Европа е некомпетентна, корумпирана и на нея не може да се разчита".

"Ако погледнете в цялата бъркотия с мигрантите, която бе създадена от политиците и ако смятате, че полицитище ще успеят да я разрешат, вероятно вярвате и във феята на зъбките. Това е катастрофа, която само чака да се случи", каза проф. Ханке.

Еврозоната

Икономистът, предвидил редица хиперинфлации в много страни по света, включително в България каза още, че при евентуалното включване на България в клуба на страните, използващи общата валута страната "ще изгуби финансовата си дисциплина".

"Политиците ще сложат ръка на парите", каза Ханке. "Имам предвид това, че фискалният ви дефицит, дългът ще се увеличат, общата политическата дисциплина ще стане по-хлабава и политиците щи имат по-голяма свобода да харчат и да правят глупави неща. Всъщност вие ще увеличите вероятността България да стане следващата Гърция".

 

Русия и Сирия

 

Проф. Ханке каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че руската намеса в Сирия би могла да ограничи проблема, но самите европейци трябва "да стоят настрана".

 

"Това, което европейците трябва да правят е да се молят руската интервения в Сирия да сложи някаква рамка на проблема".

Вижте цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини