Оптимизъм или оттласкване от дъното за петрола

Очаквания за намаляване на свръхпредлагането

Сонда на ОАО Татнефт край Алметиевск, Русия, 31 юли, 2015, Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Сонда на ОАО Татнефт край Алметиевск, Русия, 31 юли, 2015, Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Хедж фондовете увеличиха бичите залози при спекулации, че падащите инвестиции ще намалят глобалното свръхпредлагане. Паричните мениджъри увеличиха дългите си позиции в американския суров петрол WTI с 6.6% в седмицата, завършваща на 13 октомври, до най-високо ниво от юни, според данни на Commodity Futures Trading Commission. Късите позиции или залозите на понижение на цената паднаха за осми път от девет седмици.

Сондажите в САЩ се понижиха до петгодишно дъно, докато производството падна от четиригодишния връх, достигнат по-рано през годината. Производството извън ОПЕК ще се свие със 130 хиляди барела на ден следващата година, като бумът на шистовия газ намалее, заяви ОПЕК в доклад от 12 октомври. Schlumberger Ltd., най-големият доставчик на услуги за петролните полета, вижда още проблеми за индустрията при продължаващо намаляване на инвестициите, заяви главният изпълнителен директор Паал Кибсгаард на 16 октомври, цитиран от Bloomberg.

“Schlumberger казва, че нещата са трудни и ще отнеме много време преди да видим възстановяване на инвестициите”, коментира по телефона  Дан Хекман, главен стратег за инструменти с фиксиран доход в U.S. Bank Wealth Management, Канзас Сити.

WTI падна с 3.9% до $46.66 за барел в Ню Йорк към публикуване на доклада.

Световното търсене на петрол расте, като страните извън ОПЕК произвеждат по-малко, което ще помогне за постигане на равновесие между търсене и предлагане следващата година, заявиха генералният секретар на ОПЕК Абдала Салем Ел-Бадри и кувейтският министър на петрола Али Ал-Омаир миналата седмица в Кувейт Сити.

Петролните сондажи в САЩ се понижиха с 10 до 595 миналата седмица по данни на Baker Hughes Inc., обявени на сайта й на 16 октомври. Производството на суров петрол от САЩ намаля със 76 000 барела дневно до 9.1 млн. барела в седмицата, завършваща на 9 октомври, според Energy Information Administration. То е намаляло с 514 000 барела на ден от 9.61 млн., достигнати през юни, най-голям обем от 1972 г.

Големите запаси и забавящата се китайска икономика помогнаха петрола да достигне шестгодишно дъно от $37.75 на 24 август, след което WTI се овъзстанови. „Ръстът (на нетните дълги позиции) е предизвикан от голям спад на късите позиции, а не от ръст на дългите. Започва да изглежда сякаш дъното е вече формирано, така че виждаме инвеститорите, които напускат късите позиции, коментира за Bloomberg Тим Еванс, анализатор от Citi Futures Perspective в Ню Йорк.

Последни новини
Още от Новини