Иран иска ОПЕК да намали добива на петрол

В резултат цената трябва да достигне 70-80 долара за барел

Биджан Зангане, петролен министър на Иран. Фотограф: Рамин Талайе, Bloomberg Биджан Зангане, петролен министър на Иран. Фотограф: Рамин Талайе, Bloomberg

Иранският петролен министър Биджан Зангане каза, че ОПЕК трябва да намали производството на петрол, за да се вдигне цената на суровината до 70-80 долара за барел, съобщава Bloomberg. В същото време Иран се готви да вдигне добивите след вдигането на икономическите санкции срещу страната.

„Никой не е доволен от настоящите цени и ОПЕК трябва да реши да регулира пазара, като намали производството”, каза Зангане.
ОПЕК надхвърля официалната си цел за производството вече 16 месеца подред, в опит да запази пазарния си дял на пренаситения петролен пазар.

Иран се опитва да възстанови петролните си продажби, които загуби след като САЩ и други световни сили наложиха санкции заради ядрената програма на страната. През юли Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на достъпа до петролните и финансовите пазари.

„Няма да искаме позволение от никого за нашето производство. Ще върнем продукцията си на пазара и той ще я поеме. Всички членове на ОПЕК, с които разговарям, приветстват това”, каза Зангане.

Иран може да увеличи износа си на петрол с 500 000 барела дневно до седмица след вдигането на санкциите, каза Рокнодин Джавади, генерален директор на Националната петролна компания на Иран.

 

Последни новини
Още от Начало